Ergonomi, insanların kullanımı için verimli ve güvenli bir şekilde etkileşime girecek ve verimliliği artıracak şekilde şeyleri tasarlamak ve düzenlemek için kullanılan uygulamalı bir bilimdir. Çalışmamız kesitsel türde olup evrenini Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden 85 Endüstri Mühendisliği öğrencisi ve 66 Makine Mühendisliği öğrencisi olarak toplam 151 kişinin oluşturduğu ve verilerin online olarak toplanıp analiz edilmiştir. Bu çalışmada ergonominin temel ve bilimsel ilkelerini mühendislik fakültelerinde COVID-19 pandemisinin ergonomik koşullar ve buna bağlı gelişen sonuçlar üzerine olan etkisi incelenmiş olup pandemi öncesi ve sonrası olarak mukayese edilmiştir. Çalışmamızda katılımcıların %50’sinden fazlası endüstri mühendisliği öğrencisi olan, 18-22 yaş aralığında, genel akademik not ortalaması (GANO) 2,1-2,9 olan, masa başında 5 saatten fazla vakit geçiren, sigara kullanmayan, pandemi öncesi D vitamini takviyesi almayan, düzenli egzersiz ve spor alışkanlığı olmayan, herhangi bir bel ağrısı şikayeti olmayan ve ergonomik koşullara kısmen de olsa önem gösteren profildedir. Pandemi sonrasında da yine katılımcıların %50’sinden fazlasında pandemi öncesi gösterilen profil devamlılık gösterip D vitamini takviyesi alımı, bel ağrısı şikayetleri, ergonomik koşullara gösterdikleri özen ve kilo alımları artarken düzenli egzersiz-spor alışkanlıkları ise azalmıştır.
Ergonomics is the applied science of designing and arranging things for human use in such a way that they interact and increase productivity in an efficient and safe manner. Our study is of cross-sectional type and the population of the study was composed of 85 Industrial Engineering students and 66 Mechanical Engineering students from the Faculty of Engineering and Architecture, and a total of 151 people, and the data were collected and analyzed online. In this study, the basic and scientific principles of ergonomics in engineering faculties, the effect of the COVID-19 pandemic on ergonomic conditions and the resulting results were examined and compared before and after the pandemic. In our study, more than 50% of the participants were industrial engineering students, between the ages of 18-22, with a GPA of 2.1-2.9, spending more than 5 hours at the desk, non-smoker, pre-pandemic vitamin D supplementation. It is in the profile that does not take regular exercise and sports habits, does not have any complaints of low back pain, and pays attention to ergonomic conditions, albeit partially. After the pandemic, the profile shown before the pandemic continued in more than 50% of the participants, and vitamin D supplement intake, low back pain complaints, attention to ergonomic conditions and weight gain increased, while regular exercise-sport habits decreased.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 6, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 15 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.