Research Article
BibTex RIS Cite

Covid-19 Salgın Sürecinin, Sağlık Eğitimi Alan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları, Fiziksel Aktivite ve Vücut Ağırlıkları Üzerine Etkisinin Saptanması

Year 2021, Volume: 6 Issue: COVID-19 ÖZEL SAYISI, 1 - 15, 30.12.2021

Abstract

Amaç: Bu çalışma Covid-19 salgın sürecinin sağlık eğitimi alan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve vücut ağırlıkları üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Gereç-Yöntem: Çalışma Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören 18-30 yaş arasındaki gönüllü 260 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Mayıs-Haziran 2020 tarihleri arasında, online sistem üzerinden (google form aracılığıyla) hazırlanan anket formu ile toplanmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %89.2’si kadın, %10.8’i erkektir. Çalışmaya katılan öğrencilerin Covid-19 salgın sürecinde %44.6’sının vücut ağırlıklarında değişim olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %32.7’sinde ortalama 2.0±1.29 kg vücut ağırlık artışı, %11.9’unda ortalama 2.5 ±1.03 kg vücut ağırlık kaybı olduğu saptanmıştır. Covid-19 salgın sürecinin fiziksel aktivite yapma durumu üzerinde önemli etkisi olduğu belirlenmiştir. Covid-19 salgın sürecinin ana ve ara öğün tüketimleri üzerinde önemli etkisi olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Covid-19 salgın süreci, öğrencilerin beslenme davranışlarını, vücut ağırlıklarını, fiziksel aktivite seviyelerini olumsuz etkilediği bulunmuştur.

References

  • Açıkgöz, S. (2006). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ile özyeterlilik ve iyimserlik ilişkisi: Ankara Üniversitesi örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Barışkan, H. ve Kumsar, A. (2020). Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinde Abdominal Obezite Sıklığı ve Yeme Farkındalık Düzeyleri. Koç Üniversitesi Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Dergisi, 17 (2), 162-169.
  • Çetik, Y. S. (2020). Üniversite Öğrencilerinde Kahvaltı Yapma Alışkanlığının Saptanması ve Çözüm Önerileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10 (2), 819-827.
  • Bull, F.C., Armstrong, T.P., Dixon, T., Ham, S., Neiman, A., ve Pratt, M.M. (2004). Physical inactivity. Chapter 10. 18 Aralık 2020 tarihinde https://www.who.int/publications/cra/chapters/volume1/0729-0882.pdf adresinden erişildi.
  • Güleç, M., Göçgeldi, E., Bakır, B., ve Yabancı, N. (2008). Ankara’da iki kız öğrenci yurdunda kalan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları. Gülhane Tıp Dergisi, 50, 102-109.
  • Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik (2015). Türkiye'ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi. 10 Eylül 2020 tarihinde http://engincangureilkokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/34/33/727082/dosyalar/2018_11/151710 58_05162016_Turkiyeye_ozgY_besin_ve_beslenme_rehberi.pdf adresinden erişildi.
  • Işkın, M., ve Sarışık, M. (2017). Öğrencilerin besin tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 33-42.
  • Küçükkömürler, G., ve Saime, M. (2020). Üniversite Öğrencileri Karbonhidrat Tüketimi ve BKİ Değerlerinin İncelenmesi. Elektronik Türkçe Çalışmaları, 15 (3), 1889-1904.
  • Maher, P. J., Hevel, D. J., Rreifsteck, E. J., ve Drolette, E.S. (2020) Physical activity is positively associated with college students’ positive affect regardless of stressful life events during the COVID-19 pandemic. Psychology of sport and Exercise, 52, 101826. https://doi.org/10.1016/j.psychsport.2020.101826
  • Özen, A. E., Bibiloni, M., Bouzas, C., Pons, A., ve Tur, J. (2018) Beverage Consumption among Adults in the Balearic Islands: Association with Total Water and Energy Intake. Nutrients, 10 (9), 1149. https://doi.org/10.3390/nu10091149
  • Samur, G. (2008). Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme. Ankara. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 728. 10 Temmuz 2020 tarihinde, https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/t60.pdf adresinden erişildi.
  • Saygın, M., Kurtuluş, Ö., Çalışkan, S., Yağlı, A. M., Has, M., Gonca, T.,... Kurt, Y. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18 (2), 43-47.
  • Sidor, A. ve Rzymski, P. (2020) Dietary Choices and Habits during COVID-19 Lockdown: Experience from Poland. Nutrients, 12, 1657. https://doi.org/10.3390/nu12061657
  • Srivastav, A. K., Sharma, N., ve Samuel, A. J. (2021) Impact of Coronavirus disease-19 (COVID-19) lockdown on physical activityand energy expenditure among physiotherapy professionals and students using web-based open E-survey sent through WhatsApp, Facebook and Instagram messenger. Clinical Epidemiology and Global Health, 9, 78-84. https://doi.org/10.1016/j.cegh.2020.07.003
  • Yücel, B. (2015). Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Zachary, Z., Forbes, B., Lopez, B., Pedersen, G., Welty, J., Deyo, A.,... Kerekes, M. (2020). Selfquarantine and weight gain related risk factors during the COVID-19 pandemic. Obesity Research ve Clinical Practice, 14 (3), 210-216. https://doi.org/10.1016/j.orcp.2020,05.004
  • World Health Organization (WHO). 2006. Global Database on Body Mass Index, BMI classification. 22 Temmuz 2020 tarihinde http://www.assessmentpsychology.com/icbmi.htm adresinden erişildi.
  • World Health Organization (WHO). 2020. Nutrition advice for adults during the COVID-19 outbreak. 20 Haziran 2020 tarihinde http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/nutrition-advice-foradults-during-the-covid-19-outbreak.html adresinden erişildi.
  • World Health Organization (WHO). 2020. Obesity and Overweight. 29 Mayıs 2020 tarihinde https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight adresinden erişildi
Year 2021, Volume: 6 Issue: COVID-19 ÖZEL SAYISI, 1 - 15, 30.12.2021

Abstract

References

  • Açıkgöz, S. (2006). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ile özyeterlilik ve iyimserlik ilişkisi: Ankara Üniversitesi örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Barışkan, H. ve Kumsar, A. (2020). Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinde Abdominal Obezite Sıklığı ve Yeme Farkındalık Düzeyleri. Koç Üniversitesi Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Dergisi, 17 (2), 162-169.
  • Çetik, Y. S. (2020). Üniversite Öğrencilerinde Kahvaltı Yapma Alışkanlığının Saptanması ve Çözüm Önerileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10 (2), 819-827.
  • Bull, F.C., Armstrong, T.P., Dixon, T., Ham, S., Neiman, A., ve Pratt, M.M. (2004). Physical inactivity. Chapter 10. 18 Aralık 2020 tarihinde https://www.who.int/publications/cra/chapters/volume1/0729-0882.pdf adresinden erişildi.
  • Güleç, M., Göçgeldi, E., Bakır, B., ve Yabancı, N. (2008). Ankara’da iki kız öğrenci yurdunda kalan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları. Gülhane Tıp Dergisi, 50, 102-109.
  • Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik (2015). Türkiye'ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi. 10 Eylül 2020 tarihinde http://engincangureilkokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/34/33/727082/dosyalar/2018_11/151710 58_05162016_Turkiyeye_ozgY_besin_ve_beslenme_rehberi.pdf adresinden erişildi.
  • Işkın, M., ve Sarışık, M. (2017). Öğrencilerin besin tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 33-42.
  • Küçükkömürler, G., ve Saime, M. (2020). Üniversite Öğrencileri Karbonhidrat Tüketimi ve BKİ Değerlerinin İncelenmesi. Elektronik Türkçe Çalışmaları, 15 (3), 1889-1904.
  • Maher, P. J., Hevel, D. J., Rreifsteck, E. J., ve Drolette, E.S. (2020) Physical activity is positively associated with college students’ positive affect regardless of stressful life events during the COVID-19 pandemic. Psychology of sport and Exercise, 52, 101826. https://doi.org/10.1016/j.psychsport.2020.101826
  • Özen, A. E., Bibiloni, M., Bouzas, C., Pons, A., ve Tur, J. (2018) Beverage Consumption among Adults in the Balearic Islands: Association with Total Water and Energy Intake. Nutrients, 10 (9), 1149. https://doi.org/10.3390/nu10091149
  • Samur, G. (2008). Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme. Ankara. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 728. 10 Temmuz 2020 tarihinde, https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/t60.pdf adresinden erişildi.
  • Saygın, M., Kurtuluş, Ö., Çalışkan, S., Yağlı, A. M., Has, M., Gonca, T.,... Kurt, Y. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18 (2), 43-47.
  • Sidor, A. ve Rzymski, P. (2020) Dietary Choices and Habits during COVID-19 Lockdown: Experience from Poland. Nutrients, 12, 1657. https://doi.org/10.3390/nu12061657
  • Srivastav, A. K., Sharma, N., ve Samuel, A. J. (2021) Impact of Coronavirus disease-19 (COVID-19) lockdown on physical activityand energy expenditure among physiotherapy professionals and students using web-based open E-survey sent through WhatsApp, Facebook and Instagram messenger. Clinical Epidemiology and Global Health, 9, 78-84. https://doi.org/10.1016/j.cegh.2020.07.003
  • Yücel, B. (2015). Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Zachary, Z., Forbes, B., Lopez, B., Pedersen, G., Welty, J., Deyo, A.,... Kerekes, M. (2020). Selfquarantine and weight gain related risk factors during the COVID-19 pandemic. Obesity Research ve Clinical Practice, 14 (3), 210-216. https://doi.org/10.1016/j.orcp.2020,05.004
  • World Health Organization (WHO). 2006. Global Database on Body Mass Index, BMI classification. 22 Temmuz 2020 tarihinde http://www.assessmentpsychology.com/icbmi.htm adresinden erişildi.
  • World Health Organization (WHO). 2020. Nutrition advice for adults during the COVID-19 outbreak. 20 Haziran 2020 tarihinde http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/nutrition-advice-foradults-during-the-covid-19-outbreak.html adresinden erişildi.
  • World Health Organization (WHO). 2020. Obesity and Overweight. 29 Mayıs 2020 tarihinde https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight adresinden erişildi
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sports Nutrition
Journal Section Research Article
Authors

Satı Gürel

Mehtap Akçil Ok

Publication Date December 30, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 6 Issue: COVID-19 ÖZEL SAYISI

Cite

APA Gürel, S., & Akçil Ok, M. (2021). Covid-19 Salgın Sürecinin, Sağlık Eğitimi Alan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları, Fiziksel Aktivite ve Vücut Ağırlıkları Üzerine Etkisinin Saptanması. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 6(COVID-19 ÖZEL SAYISI), 1-15.