Amaç: Çalışma, cerrahi ekip üyelerinin ameliyathaneye ilişkin cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) risk faktörlerini bilme durumunun belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.
Yöntem: Karabük ilinde yer alan bir eğitim araştırma hastanesinin ameliyathanesinde çalışan 105 cerrahi ekip üyesi çalışma kapsamına alındı. Çalışmanın verileri, katılımcıların sosyodemografik bilgileri ve cerrahi sürece ait risk faktörlerine yönelik ifadeleri içeren veri toplama formu ile toplandı. Veriler yüzde, sayı ve ki-kare testi ile analiz edildi.
Bulgular: Çalışmada katılımcıların %36,2’sini hemşire, %36,2’sini cerrah, %27.6’sını anestezi uzmanı-teknisyeni oluşturdu. Cerrahi ekip üyelerinin, %81,9’unun CAE ile ilgili bir eğitim aldığı, %28,6’sının ise CAE tanımını literatüre uygun olarak yaptığı belirlendi. Katılımcıların ameliyat öncesi/ sırasına ait risk faktörleri arasında en fazla doğru yanıt verilen ifadelerin ‘’çift eldiven kullanımı CAE riskini artırır’’ (%100), “uygun teknik ile cerrahi el yıkamanın yapılması’’ (%99,0), ‘’uzun tırnak kullanımı CAE için bir risk faktörü değildir’’ (%98,1), ‘’cerrahi alet ve malzemelerin uygun sterilizasyonu CAE riskini azaltır’’ (%98,1), ‘’el ve kollarda takı bulunması CAE için bir risk faktörüdür’’ (%95,2) olduğu görüldü. Diğer yandan, katılımcıların ‘’ortopedik implant girişimlerin hepafiltre içeren laminar akımlı odalarda yapılması CAE riskini azaltır’’ ifadesine %8,6 oranında en az doğru yanıt verdiği belirlendi. Ameliyat sonrası döneme ait risk faktörlerinden en fazla doğru yanıt verilen ifadelerin “pansuman değiştirilmeden önce ve sonra ellerin yıkanması CAE riskini etkilemez’’ (%94,3), ‘’hasta ve yakınlarının eğitilmesi CAE riskini azaltır’’ (%92,4) olduğu bildirildi.
Sonuç: Cerrahi ekip üyelerinin ameliyathaneden kaynaklanan CAE risk faktörlerine yönelik bilgilerinin güncellenmesi için hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Surgery, Infectious Diseases |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 11, 2021 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 3 |