Review
BibTex RIS Cite
Year 2017, , 537 - 544, 30.06.2017
https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.320007

Abstract

References

  • [1] European Commission. Horizon 2020: International cooperation opportunities in the work programme 2016-2017. Luxembourg: Publications Office. 2016
  • [2] TUIK. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatis-tikleri. 2014 [3] Koç, C. Seedless Dried Grapes / Sultanas Production and Processing. Aegean Dried Fruits Exporters Exporters Asso-ciatio, 2015.
  • [4] Codex General Standard for Table Grapes Online Data-base. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2007.
  • [5] Mutlu, A. Tokat’ ta Güneş Enerjili Raflı Kurutucu İle Domates Kurutma Koşullarının Belirlenmesi. Gaziosman-paşa Üniversitesi, Tokat, 2008.
  • [6] Ratti, C. Hot air and freeze-drying of high-valuefoods: A review. J. Food Eng. 2001;49, 311–319.
  • [7] Yaldiz, O.; Ertekin, C.; Uzun, H.I. Mathematical model-ing of thinlayer solar drying of sultana grapes. Energy. 2001;26, 457–465.
  • [8] Ramos, I.N.; Brandão, T.R.S.; Silva, C.L.M. Simulation of solar drying of grapes using an integrated heat and mass transfer model. Renew. Energy. 2015;81, 896–902.
  • [9] Sontakke, M.S.; Salve, S.P. Solar Drying Technologies: A review. Renew. Sustain. Energy Rev. 2012;16, 2652–2670.
  • [10] Fudholi, A.;Sopian, K.; Ruslan, M.H.; Alghoul, M.A.; Sulaiman, M.Y. Review of solar dryers for agricultural and marine products. Renew. Sustain. Energy Rev. 2010;14, 1–30.
  • [11] Hii, C.L.; Jangam, S. V.; Ong, S.P.; Mujumdar, A. S. Solar Drying: Fundamentals, Applications and Innovations. Singapur, 2012, 176 pp.
  • [12] EWG. Expert Working Groups Strategic Energy Techno-logy Plan Study on Energy Education and Training in Eu-rope. 2014
  • [13] DEK-TMK. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi. Dünya’da ve Türki̇ye’de Güneş Enerjisi. 2009
  • [14] Ghaffour, N.; Bundschuh, J.; Mahmoudi, H.; Goosen, M.F.A. Renewable energy-driven desalination technolo-gies: A comprehensive review on challenges and potential applications of integrated systems. Desalination.2015;356, 94–114.
  • [15] Kautto, N.; Jäger-waldau, A. Renewable Energy Snaps-hots. JRC Scientific and Tecnical Reports, 2009.
  • [16] Ruiz, P. European Research on Concentrated Solar Thermal Energy. Directorate-General for Research, 2004. Sustainable Energy Systems
  • [17] Vijaya, V. R. S.; Iniyan, S.; Goic, R. A review of solar drying technologies. Renew. Sustain. Energy Rev. 2012;16, 2652–2670.
  • [18] Abbas, T.; Ahmed Bazmi, A.; Waheed Bhutto, A.; Zahe-di, G. Greener energy: Issues and challenges for Pakistan-geothermal energy prospective. Renew. Sustain. Energy Rev. 2014;31, 258–269.
  • [19] Barlev, D.;Vidu, R.; Stroeve, P. Innovation in concentra-ted solar power. Sol. Energy Mater. Sol. Cells. 2011; 95, 2703–2725.
  • [20] Jairaj, K.S.; Singh, S.P.; Srikant, K. A review of solar dryers developed for grape drying. Sol. Energy. 2009;83, 1698–1712.

Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı

Year 2017, , 537 - 544, 30.06.2017
https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.320007

Abstract


Türkiye,
tüm dünyada üretilen 1 milyon ton üzümün %25’inin yetiştirildiği ve dünyadaki
çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının %40-45’ini gerçekleştiren en önemli üzüm
üreticilerinden biridir. Ancak üzümlerin olumsuz koşullarda kurutulması sonucu
ürüne toz, toprak bulaşması gibi hijyen sorunları, hormon ve ilaç kalıntıları,
ürün kalite ve güvenilirliğinin azalmasına ve ihraç edilen ürünlerin geri
dönmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple üreticinin bilinçlendirilmesinin yanında
daha verimli ve ürün kalitesinin korunduğu kurutucu tasarımlarına ihtiyaç
duyulmaktadır. Mevcut uygulamalarda enerji maliyetlerinin yanında ürünün
karakteristik özelliklerinin geliştirilmesi ile ilgili de sorunlar
oluşmaktadır. Bu amaçla güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını
adapte etmek birçok avantaj sağlamaktadır. Tarım ülkesi olan ülkemiz aynı zamanda yenilenebilir enerji açısından da
avantajlıdır. Ülkemiz zengin güneş enerjisi kaynağına sahip olmanın yanında
ayrıca ülkemizde çeşitli sıcaklık seviyelerinde jeotermal enerji kaynakları da
bulunmaktadır. Türkiye’nin ortalama günlük güneş enerjisi potansiyeli 3.6 kWh/m2
olup ortalama güneşlenme süresi günde 7.2 saattir.
Jeotermal kaynaklarımızın
% 94’ü düşük ve orta sıcaklıkta% 6’lık kısım ise yüksek sıcaklıktadır.
Yenilenebilir enerji kaynakları elektrik üretimi dışında kurutma gibi yüksek
enerji gerektiren gıda proseslerinde doğrudan ya da dolaylı şekilde kullanılabilmektedir.
Bu amaçla farklı gıdaların üretimine yönelik yenilenebilir enerji kaynaklarının
kullanıldığı kurutucu tasarımları bulunmaktadır. Yapılan derlemede güneş
enerjisi ve jeotermal enerji gibi ülkemiz için önemli yenilenebilir enerji
kaynaklarının tanıtılması ve gıda alanında özellikle üzüm kurutma konusunda
kullanım olanaklarına değinilmiştir.

References

  • [1] European Commission. Horizon 2020: International cooperation opportunities in the work programme 2016-2017. Luxembourg: Publications Office. 2016
  • [2] TUIK. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatis-tikleri. 2014 [3] Koç, C. Seedless Dried Grapes / Sultanas Production and Processing. Aegean Dried Fruits Exporters Exporters Asso-ciatio, 2015.
  • [4] Codex General Standard for Table Grapes Online Data-base. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2007.
  • [5] Mutlu, A. Tokat’ ta Güneş Enerjili Raflı Kurutucu İle Domates Kurutma Koşullarının Belirlenmesi. Gaziosman-paşa Üniversitesi, Tokat, 2008.
  • [6] Ratti, C. Hot air and freeze-drying of high-valuefoods: A review. J. Food Eng. 2001;49, 311–319.
  • [7] Yaldiz, O.; Ertekin, C.; Uzun, H.I. Mathematical model-ing of thinlayer solar drying of sultana grapes. Energy. 2001;26, 457–465.
  • [8] Ramos, I.N.; Brandão, T.R.S.; Silva, C.L.M. Simulation of solar drying of grapes using an integrated heat and mass transfer model. Renew. Energy. 2015;81, 896–902.
  • [9] Sontakke, M.S.; Salve, S.P. Solar Drying Technologies: A review. Renew. Sustain. Energy Rev. 2012;16, 2652–2670.
  • [10] Fudholi, A.;Sopian, K.; Ruslan, M.H.; Alghoul, M.A.; Sulaiman, M.Y. Review of solar dryers for agricultural and marine products. Renew. Sustain. Energy Rev. 2010;14, 1–30.
  • [11] Hii, C.L.; Jangam, S. V.; Ong, S.P.; Mujumdar, A. S. Solar Drying: Fundamentals, Applications and Innovations. Singapur, 2012, 176 pp.
  • [12] EWG. Expert Working Groups Strategic Energy Techno-logy Plan Study on Energy Education and Training in Eu-rope. 2014
  • [13] DEK-TMK. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi. Dünya’da ve Türki̇ye’de Güneş Enerjisi. 2009
  • [14] Ghaffour, N.; Bundschuh, J.; Mahmoudi, H.; Goosen, M.F.A. Renewable energy-driven desalination technolo-gies: A comprehensive review on challenges and potential applications of integrated systems. Desalination.2015;356, 94–114.
  • [15] Kautto, N.; Jäger-waldau, A. Renewable Energy Snaps-hots. JRC Scientific and Tecnical Reports, 2009.
  • [16] Ruiz, P. European Research on Concentrated Solar Thermal Energy. Directorate-General for Research, 2004. Sustainable Energy Systems
  • [17] Vijaya, V. R. S.; Iniyan, S.; Goic, R. A review of solar drying technologies. Renew. Sustain. Energy Rev. 2012;16, 2652–2670.
  • [18] Abbas, T.; Ahmed Bazmi, A.; Waheed Bhutto, A.; Zahe-di, G. Greener energy: Issues and challenges for Pakistan-geothermal energy prospective. Renew. Sustain. Energy Rev. 2014;31, 258–269.
  • [19] Barlev, D.;Vidu, R.; Stroeve, P. Innovation in concentra-ted solar power. Sol. Energy Mater. Sol. Cells. 2011; 95, 2703–2725.
  • [20] Jairaj, K.S.; Singh, S.P.; Srikant, K. A review of solar dryers developed for grape drying. Sol. Energy. 2009;83, 1698–1712.
There are 19 citations in total.

Details

Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Tuncay Yılmaz

Publication Date June 30, 2017
Published in Issue Year 2017

Cite

APA Yılmaz, T. (2017). Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 13(2), 537-544. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.320007
AMA Yılmaz T. Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı. CBUJOS. June 2017;13(2):537-544. doi:10.18466/cbayarfbe.320007
Chicago Yılmaz, Tuncay. “Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı”. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 13, no. 2 (June 2017): 537-44. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.320007.
EndNote Yılmaz T (June 1, 2017) Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 13 2 537–544.
IEEE T. Yılmaz, “Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı”, CBUJOS, vol. 13, no. 2, pp. 537–544, 2017, doi: 10.18466/cbayarfbe.320007.
ISNAD Yılmaz, Tuncay. “Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı”. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 13/2 (June 2017), 537-544. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.320007.
JAMA Yılmaz T. Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı. CBUJOS. 2017;13:537–544.
MLA Yılmaz, Tuncay. “Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı”. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 13, no. 2, 2017, pp. 537-44, doi:10.18466/cbayarfbe.320007.
Vancouver Yılmaz T. Üzüm Kurutma İşlemi İçin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı. CBUJOS. 2017;13(2):537-44.