Research Article
BibTex RIS Cite

Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği ve Canlılığı Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 12 Issue: 3, 489 - 497, 25.12.2016

Abstract

The
effects of environmental factors such as temperature, pH, nutrition, osmolarity and antibiotic stress for the determination of culturability and viability on gram negative rod shaped aerobic oxalate bacteria; Cupriviadus oxaliticus Ox1, Oxalicibacterium flavum TA17T, Xanthobacter sp. NS14 and Cupriavidus necator NS02 was
studied. Colony counts at 30 °C for
almost 4 oxalate bacteria were very high whereas optimum growth at 40 and 45
°C was
seen for strain
TA17T. Increasing the pH values were
decreased the colony counts of all strains gradually, comparison with control
(pH:7). The most colony count at pH 8 was observed with the strain Ox1. The
nutrition stress experiments showed that the most bacterial growth was
determined in the medium supplemented with 0.6%
potassium oxalate (PO) for the strains NS02
and NS14. Tolerances of 4 organism at different concentrations of salt (NaCI)

comparison with control were variable but
colony counts of the strain
NS14 was high at the 2% NaCI. Organisms reacts almost the same as the reaction against
different
ampicillin concentrations
but at the 2 µg/mL and above no growth was
observed for any strain.
Comparison the colony count with viability test
results that determined with the indicator 2,3-5 triphenly tetrazolium chloride
(TTC); any correlations were not found. The used oxalate bacteria differentiate the reactions
to applied environmental factors. It is foresighted that the oxalate bacteria capable growth especially at high pH and
temperature can be used in
industrial areas.
Çevresel faktörlerden sıcaklık, pH, besin, osmolarite ve
antibiyotik stresinin Gram-negatif, çubuk şekilli aerobik oksalat bakterileri; Cupriavidus oxaliticus Ox1, Oxalicibacterium flavum TA17T,
Xanthobacter sp. NS14 ve Cupriavidus necator NS02’ nin kültüre
edilebilirliği ve canlılığı üzerindeki etkisi belirlenmiştir.

Hemen hemen 4 oksalat bakterisinin 30 °C koloni sayımları çok yüksek olmasına rağmen 40
ve 45
°C’ de, en iyi büyüme gösterebilen suş TA17T’ dir. pH değeri arttıkça
bütün bakteri suşlarının koloni sayısının dereceli olarak kontrole göre
(pH:7) azaldığı görülmüştür. pH 8de en fazla koloni sayısı Ox1 suşunda
gözlemlenmiştir. Besin
stresi denemelerinde en iyi bakteriyal büyüme NS02
ve NS14 suşları için %0.6 potasyum oksalat
(PO) ilaveli ortamda tespit edilmiştir.
4
organizmanın farklı konsantrasyonlardaki tuza (NaCI) karşı töleransları
değişmekle beraber;
NS14 suşunun %2 NaCl oranındaki ortamda koloni sayısı kontrole
göre yüksektir. Organizmaların a
mpisilin
antibiyotiğinin farklı konsantrasyonlarına karşı verdikleri cevap benzer olup;
2 µg/mL ve üzerindeki miktarlarında hiçbir suş üreme
gösterememiştir.
İndikatör olarak 2,3–5 trifenil tetrazolium klorit (TTC) kullanılarak
yapılan canlılık belirleme testleri sonuçları ile koloni sayım sonuçları
arasında bir korelasyon saptanamamıştır. Kullanılan oksalat bakterilerin
uygulanan çevresel stres faktörlerine karşı verdikleri cevaplar farklılık
göstermektedir. Çalışmada, özellikle yüksek pH ve sıcaklıkta büyüme
gösterebilen oksalat bakterilerinin endüstriyel alanlarda kullanılabileceği
öngörülmektedir.

References

  • Russel, N.J.; Evans, R.I.; Terstees, P.F.; Hellemons, J.; Verheul, A.; Abee, A. Membranes as Target for Stress Adaptation. Int. J. Food Microbiol. 1995; 28, 255-261.
Year 2016, Volume: 12 Issue: 3, 489 - 497, 25.12.2016

Abstract

References

  • Russel, N.J.; Evans, R.I.; Terstees, P.F.; Hellemons, J.; Verheul, A.; Abee, A. Membranes as Target for Stress Adaptation. Int. J. Food Microbiol. 1995; 28, 255-261.
There are 1 citations in total.

Details

Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Oskay

Abdurrahman Üsame Tamer This is me

Gülşen Saracaloğlu This is me

Publication Date December 25, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 12 Issue: 3

Cite

APA Oskay, M., Tamer, A. Ü., & Saracaloğlu, G. (2016). Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği ve Canlılığı Üzerine Etkileri. Celal Bayar University Journal of Science, 12(3), 489-497. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.280668
AMA Oskay M, Tamer AÜ, Saracaloğlu G. Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği ve Canlılığı Üzerine Etkileri. CBUJOS. December 2016;12(3):489-497. doi:10.18466/cbayarfbe.280668
Chicago Oskay, Mustafa, Abdurrahman Üsame Tamer, and Gülşen Saracaloğlu. “Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği Ve Canlılığı Üzerine Etkileri”. Celal Bayar University Journal of Science 12, no. 3 (December 2016): 489-97. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.280668.
EndNote Oskay M, Tamer AÜ, Saracaloğlu G (December 1, 2016) Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği ve Canlılığı Üzerine Etkileri. Celal Bayar University Journal of Science 12 3 489–497.
IEEE M. Oskay, A. Ü. Tamer, and G. Saracaloğlu, “Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği ve Canlılığı Üzerine Etkileri”, CBUJOS, vol. 12, no. 3, pp. 489–497, 2016, doi: 10.18466/cbayarfbe.280668.
ISNAD Oskay, Mustafa et al. “Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği Ve Canlılığı Üzerine Etkileri”. Celal Bayar University Journal of Science 12/3 (December 2016), 489-497. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.280668.
JAMA Oskay M, Tamer AÜ, Saracaloğlu G. Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği ve Canlılığı Üzerine Etkileri. CBUJOS. 2016;12:489–497.
MLA Oskay, Mustafa et al. “Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği Ve Canlılığı Üzerine Etkileri”. Celal Bayar University Journal of Science, vol. 12, no. 3, 2016, pp. 489-97, doi:10.18466/cbayarfbe.280668.
Vancouver Oskay M, Tamer AÜ, Saracaloğlu G. Effects of Some Stress Factors on Culturability and Viability of Aerobic Oxalate Bacteria / Bazı Stres Faktörlerinin Aerobik Oksalat Bakterinin Kültüre Edilebilirliği ve Canlılığı Üzerine Etkileri. CBUJOS. 2016;12(3):489-97.