Türkiye,
tüm dünyada üretilen 1 milyon ton üzümün %25’inin yetiştirildiği ve dünyadaki
çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının %40-45’ini gerçekleştiren en önemli üzüm
üreticilerinden biridir. Ancak üzümlerin olumsuz koşullarda kurutulması sonucu
ürüne toz, toprak bulaşması gibi hijyen sorunları, hormon ve ilaç kalıntıları,
ürün kalite ve güvenilirliğinin azalmasına ve ihraç edilen ürünlerin geri
dönmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple üreticinin bilinçlendirilmesinin yanında
daha verimli ve ürün kalitesinin korunduğu kurutucu tasarımlarına ihtiyaç
duyulmaktadır. Mevcut uygulamalarda enerji maliyetlerinin yanında ürünün
karakteristik özelliklerinin geliştirilmesi ile ilgili de sorunlar
oluşmaktadır. Bu amaçla güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını
adapte etmek birçok avantaj sağlamaktadır. Tarım ülkesi olan ülkemiz aynı zamanda yenilenebilir enerji açısından da
avantajlıdır. Ülkemiz zengin güneş enerjisi kaynağına sahip olmanın yanında
ayrıca ülkemizde çeşitli sıcaklık seviyelerinde jeotermal enerji kaynakları da
bulunmaktadır. Türkiye’nin ortalama günlük güneş enerjisi potansiyeli 3.6 kWh/m2
olup ortalama güneşlenme süresi günde 7.2 saattir. Jeotermal kaynaklarımızın
% 94’ü düşük ve orta sıcaklıkta% 6’lık kısım ise yüksek sıcaklıktadır.
Yenilenebilir enerji kaynakları elektrik üretimi dışında kurutma gibi yüksek
enerji gerektiren gıda proseslerinde doğrudan ya da dolaylı şekilde kullanılabilmektedir.
Bu amaçla farklı gıdaların üretimine yönelik yenilenebilir enerji kaynaklarının
kullanıldığı kurutucu tasarımları bulunmaktadır. Yapılan derlemede güneş
enerjisi ve jeotermal enerji gibi ülkemiz için önemli yenilenebilir enerji
kaynaklarının tanıtılması ve gıda alanında özellikle üzüm kurutma konusunda
kullanım olanaklarına değinilmiştir.
Renewable energy solar energy geothermal energy dried grape Yenilenebilir enerji güneş enerjisi jeotermal enerji kuru üzüm
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 13 Issue: 2 |