Stress on plants is described as the negative impact resulted from
altered growth conditions. Drought, salt, heat, cold, frost, flood, air
pollution, metal and oxidative stress are the common stress causing factors for
plants. 33% of the farming lands, worldwide, is under salt stress. In this study, red and green lentil species
were used, which were exposed to 50 mM and 200 mM NaCl-stress. Boron, in
contrast to this, were introduced to the lentil growing media at 0.5, 1.0. 2.0
and 5.0 mM boron concentrations to overcome stress arose from the salt. Plants
were observed for 7 days, followed by length of shoot and root, fresh weight
shoot and root, and K, Na, B and Ca contents were evalutated at the end of the
7th day. At 50 and 200 mM concentratins of NaCl for both red and
green lentils length of shoot and root, fresh weight shoot and root, K and Ca
contents were diminished; the stress were harsher on red lentil. Boron at 0.5
ve 1.0 mM concentrations reduced salt stress, and ameliorated shoot-root
length, fresh shoot-root weight and K and Ca intake. The goal of this study was
to minimize negative impacts of salt on plants farmed in high-salt containing
soils. In the followed approach, boron was administrated to lentil growing
media, which is widely farmed in Turkiye and all around the world. The results
depicting that boron at 0.5 and 1.0 mM concentrations can be a supportive
fertilizer to surrpass salt related stress.
Ortam koşullarının bitkinin normal gelişimini negatif bir şekilde etkilemesiyle bitkide oluşan duruma stres adı verilir. Bitkilerde başlıca stres çeşitleri, su (kuraklık), tuz, sıcaklık, soğuk, don, ışık, hastalık, su taşkını (fazla su), hava kirliliği, metal ve oksidatif strestir. Tüm dünyada sulanabilir tarım alanlarının yaklaşık %33’nün tuzdan etkilendiği ve bu bölgelerde yetiştirilen bitkilerde tuz stresi oluştuğu bilinmektedir. Bu çalışmada iki farklı mercimek türü (kırmızı ve yeşil) kullanıldı. Mercimek bitkilerine 50 ve 200 mM tuz stresi uygulandı. Tuz stresinin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla ortama ayrıca 0.5, 1.0, 2.0, 5.0 mM bor ilave edildi. Bitkiler 7 gün boyunca izlendi ve 7. günün sonunda gövde, kök uzunlukları, taze gövde, kök ağırlıkları, K, Na, B ve Ca içerikleri incelendi. Elde edilen bulgulara göre 50 ve 200 mM tuz konsantrasyonlarında kontrol gruplarına göre hem kırmızı hem de yeşil mercimek bitkilerinde gövde-kök uzunluklarında, taze gövde-kök ağırlıklarında, K, B ve Ca içeriklerinde azalmaların olduğu tespit edildi. Fakat kırmızı mercimekteki tuz stresinden etkilenmenin yeşil mercimeğe göre daha yüksek oranda olduğu gözlemlendi. Tuz stresine karşı iyileştirici etki olarak ilave ettiğimiz bor konsantrasyonlarında 0.5 ve 1.0 mM bor miktarının gövde-kök uzunluklarında, taze gövde-kök ağırlıklarında K, Ca alınımında pozitif etki gösterdiği deneyler sonucu elde edildi. Bu çalışmada tuzlu topraklarda yetişen bitkilerde, tuz stresinden kaynaklanan olumsuz etkileri en aza indirebilmek amaçlandı. Bunun için bitki yetişme ortamına farklı derişimlerde bor ilave edilerek bitki gelişimi incelendi. Bitki materyali olarak Türkiye’de ve dünyada tarımı büyük oranda yapılan mercimek bitkileri kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre borun 0.5 ve 1.0 mM konsantrasyonlarında tuzlu topraklarda iyileştirici bir gübre olarak verilebileceği tespit edildi.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 13 Issue: 3 |