Bu çalışma vücut geliştirme ve fitness salonlarında çalışan antrenörlerin beslenme bilgi düzeylerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Samsun ilinde bulunan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 16 vücut geliştirme ve fitness salonundan toplam 46 gönüllü antrenör oluşturmaktadır. Antrenörlerin beslenme bilgi düzeylerinin saptanması için 11 kişisel bilgi sorusu ve 22 çoktan seçmeli beslenme bilgi sorusu olmak üzere toplam 33 sorudan oluşan anket formu antrenörlere açıklama yapıldıktan sonra yüze görüşme yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde T Testi, Mann Whitney U Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre antrenörlerin soruların %57,1’ ine doğru cevap verdiği bulunmuştur. Antrenörlerin %30,4’ü yetersiz, %45,7’si orta düzey ve %23,9’u iyi düzeyde beslenme bilgisine sahiptir. Çalışmamızda erkek antrenörlerin kadın antrenörlere göre daha yüksek puan aldıkları saptanmıştır (p< 0,05). Antrenörlerin eğitim düzeyi, meslek, antrenörlük yaptığı süre, sporcu beslenmesi konusundaki bilgilerini yeterli bulup bulmama, değişkenlerine göre beslenme bilgi düzeyi puanları arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır (p> 0,05). Sonuç olarak vücut geliştirme ve fitness salonlarında çalışan antrenörlerinin sadece %23,9’unun beslenme bilgi düzeyinin iyi olduğu ve bu salonlardan yararlananların sayısı düşünüldüğünde antrenörlerin belgeli olması gerektiği ve beslenme bilgi düzeylerinin arttırılmasının önemi açıktır.
This study aims to determine the level of nutritional knowledge of the trainers who Works at body building and fitness centers. The sample of the study is made up of totally 46 volunteer trainers who agreed to participate in the study from 16 body building and fitness center in the province of Samsun. Consisting of a total of 33 questions questionnaire was applied to trainers after explanations using face to face interviews.to determine the level of trainer’s nutrition information, 11 personal knowledge questions and 22 multiplechoice questions, including nutrition information. T-Test, Mann Whitney U Test and One Way Anova test were used to analyze the data. According to research findings, it has been found that, 57,1% of the questions of the trainers answered the correctly. 30,4% trainers of were inadequate, 45,7%, moderate and 23,9% has a good level of nutrition knowledge. In the study it has been detected that male trainers have received higher scores than female trainers (p< 0,05). A significant difference was not found between nutrition knowledge score according to variables of trainer’s education level, occupational group, training period, whether sports nutrition knowledge is enough or not. (p> 0,05). Consequently, the number of trainers work at body building and fitness centers and have a good level of knowledge is just 23,0 per cent, so enhancing trainers knowledge level about nutrition and making them to become registered ones become apparent
Other ID | JA23RP75AV |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2016 |
Submission Date | September 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 11 Issue: 2 |