The main objective of this research is to determine
the link between Turkish Folk Dance and changes it causes to the human body
composition. The research has been conducted by analysing the changes 60
participants (who were studying in 2015-2016 in Kırıkkale University students),
experienced as a result taking part in folk dance activities originating from
Gaziantep Region. For the purpose of the experiment the participants were split
in to two groups. The first group was referred to as ‘’Experimental Group’’ and
second group referred to as ‘’Control Group’’. The experiment commenced by
providing a twelve week training session to the experimental group and
comparing the changes in their body Composition to those in the control group
who weren’t given the training. Measurements of the participants were taken
before and after their lessons. The measurements taken included height, body
weight, body fat, strength, stamina, and flexibility. The statistical analysis
was obtained using SPSS 16.0 windows programme. To test the significance of the
results the p value used is 0.05. Participants in the experimental group(n=30)
had an average age of 20.43±1.1, control group (n=30) had an average age of
20.87±1.0. The participants in the experimental group had an average height of
171.67±9.5 cm, in comparison to the control group 17.07± 8.6 cm. In relation to
the participants weight the experimental group had an average of 63.973±10.5 kg.
Gaziantep Folk Dance students completed thirty six sessions with a duration of
ninety minutes each session over a twelve week period. The results showed a
decrease in body fat and weight. However an increase in flexibility, stamina
and strength. These results were all statistically significant, as the p value
was below the threshold of 0.05. Nutritional and diet programs can be applied
by applying folk dances. So the effects of nutrition can be exammed. In
branches which the body fat ratio is important this study can be applied as a
training.
Bu araştırma Kırıkkale
Üniversitesi öğrencilerinin Gaziantep Yöresi Halk Oyunları çalışmaları sonrası
vücut kompozisyonları ve fiziksel uygunluklarındaki değişimi belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2015–2016 eğitim öğretim yılı bahar döneminde
Kırıkkale Üniversitesi’nde öğrenim gören 60 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.
Denekler 2 gruba ayrılmıştır ve gönüllülük esasına göre bir gruba temel halk
oyunları öğretim yöntem ve teknikleri kullanılarak 12 hafta boyunca halk
oyunları antrenman programı yürütülmüştür. Deneklere halk oyunları
çalışmalarından önce ve sonra olmak üzere iki ölçüm uygulanmıştır. Bu
ölçümlerde deneklerin; boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut yağ oranları, kuvvet
ölçümleri, sürat ölçümleri, çeviklik ölçümleri, esneklik ölçümleri ve bazı
vücut çevre uzunluk değerleri ölçülmüştür. Bu çalışmada tanımlayıcı
istatistiklerinin analizinde SPSS 16.0 for Windows paket programı
kullanılmıştır. Elde edilen değerler arasındaki anlamlılık düzeyi p<0.05
olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılan deney grubu (n=30) öğrencilerinin
yaş ortalaması 20.43±1.1 yıl, kontrol grubu (n=30) öğrencilerinin yaş
ortalaması 20.87±1.0 yıl olarak bulunmuştur. Deney grubu öğrencilerinin boy
ortalaması 171.67±9.5 cm, kontrol grubu öğrencilerinin boy ortalaması
172.07±8.6 cm, deney grubu öğrencilerinin ortalama ağırlığı 63.973±10.5 kg
olarak saptanmıştır. Sonuç olarak 12 hafta süreyle 36 oturumda, her bir
çalışmada 90 dakika süreyle yapılan Gaziantep Yöresi halk oyunlarını oynayan
öğrencilerin, vücut yağ oranında ve vücut ağırlığı değerlerinde düşüş,
esneklik, çeviklik, sürat ve kuvvet parametrelerinde artış ortaya çıktığı
tespit edilmiştir. Bu değişiklikler 0.01 ve 0.05 anlamlılık düzeyinde
istatistiksel olarak ifade edilmiştir. Beslenme ve diyet programları
uygulanarak halk oyunları çalışmaları yapılıp, beslenmenin etkileri
incelenebilir. Vücut yağ oranı önemli olan branşlarda, bu çalışma yardımcı
antrenman olarak uygulanabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sports Medicine |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Submission Date | October 12, 2018 |
Acceptance Date | December 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 13 Issue: 2 |