Giriş: Besin bağımlılığı; bireyler tarafından lezzetli kabul edilen ve yüksek enerji/yağ/şeker içeren besinlerin bağımlılık yapıcı etkilerinden dolayı aşırı yemeye neden olarak obezite etiyolojisinde rol oynayabileceği düşüncesi ile son yıllarda oldukça ilgi çeken bir konu haline gelmiştir. Bu çalışma, kadın bireylerde besin bağımlılığı görülme sıklığının belirlenmesi ve besin bağımlılığı ile antropometrik ölçümler ve biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Metod: Çalışmaya 19-64 yaş arası 106 gönüllü kadın birey katılmıştır. Kadınların vücut analizleri, segmental vücut analiz cihazı ile belirlenirken besin bağımlılığı durumu Yale Besin Bağımlılığı Ölçeği ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin %26.4’ünde besin bağımlılığı olduğu belirlenmiştir. Bireylerin besin bağımlılığına sahip olma durumuna göre antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken besin bağımlılığı olan kadınlarda fazla kilolu ve obez olma oranının, bel çevresi, bel/kalça oranı, toplam kolesterol, LDL-kolesterol ve trigliserit düzeyleri için riskin daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p>0.05). Bununla birlikte besin bağımlılığına sahip kadınların olmayanlara kıyasla daha sık fast-food tarzı besin ve şekerli içecek tükettikleri saptanmıştır (p<0.05).
Sonuç: Besin bağımlılığı, kadınlar arasında yaygın olmakla birlikte kardiyometabolik hastalıklar için risk faktörü kabul edilen bazı parametreler üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu durum; besin bağımlılığının obezite, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom ve diyabet gibi hastalıkların görülme sıklığının artmasında rol oynayabileceğini göstermektedir.
Objective: Food addiction; due to the addictive effects of foods that are considered delicious by individuals and contain high energy/fat/sugar, it has become a subject of interest in recent years with the idea that it may play a role in the etiology of obesity by causing overeating. This study was conducted to determine the frequency of food addiction in female individuals and to evaluate the relationship between food addiction and anthropometric measurements and biochemical parameters.
Materials and Metods: 106 volunteer female individuals aged 19-64 participated in the study. While body analyzes of women were determined with segmental body analysis device, nutritional addiction status was evaluated by Yale Food Addiction Scale.
Results: It was determined that 26.4% of the individuals participating in the research had food addiction. While there was no statistically significant difference in anthropometric measurements and biochemical parameters of individuals according to their food addiction status, it is determined that being overweight and obese and the risk for waist circumference, waist/hip ratio, total cholesterol, LDL-cholesterol and triglyceride levels are higher in women with food addiction (p>0.05). However, it was found that women with food addiction consumed fast food and sugar sweetened drinks more frequently than those who did not (p<0.05).
Conclusion: Food addiction is common among women and it has negative effects on some parameters that are accepted as risk factors for cardiometabolic diseases. This situation; shows that food addiction may play a role in increasing the incidence of diseases such as obesity, cardiovascular diseases, metabolic syndrome and diabetes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Health, Environmental Health |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 4 |