This study was carried out in order to determine the production of gelatinase enzyme in isolates by isolating halophilic bacteria from saline-stored sheep skins. Accordingly, optimal temperature stability, optimum salt concentration, and plasmid-coded resistance status of the enzyme were investigated. Feed media that contain salt concentrations increasing periodically (with the rates of 5%, 10%, 15%, 20%, 25% and 30%) to multiply bacteria isolated from sheep skins were used. In this study, 280 strains that were isolated according to the Bergey’s Manual of Determinative Bacteriology were examined. In trials of gelatinase enzyme activities, it was determined that the strains that produced positive results were Streptococcus spp. and Staphylococcus spp. and it was observed that isolates have the best ability of multiplying under the incubation conditions of 30oC in 3 days and that multiplication of bacteria slowed in the case of increasing salt concentration. The rates of 1%, 1.5%, 2% and 3% gelatinase feed media were used to determine the enzyme activities and it was revealed that in media containing 1.5% gelatin produced optimal enzyme activity. Positive gelatinase activity was observed only in 2.8% of the halophilic bacteria isolated from sheep skins. Halophilic strains performing plasmid coded enzyme activity was not observed
Bu çalışma tuzlanarak muhafaza edilmiş koyun derilerinden halofilik bakteri izolasyonu yapılarak, izolatlarda jelatinaz
enzim prodüksiyonu belirlemesi amacıyla yapıldı. Buna bağlı olarak enzimin optimal sıcaklık stabilitesi, optimum tuz
konsantrasyonu ve plasmid kodlu dirençlilik konumu araştırıldı. Deri örneklerinden izole edilen halofilik bakterilerin
çoğaltılmasında, periyodik olarak gittikçe artan oranlarda (%5, %10, %15, %20, %25 ve %30) tuz konsantrasyonu içeren besi
ortamları kullanıldı.
Çalışmada Bergey’s Manuel of Determinative Bacteriology’e göre izolasyonu yapılan 280 bakteri suşu üzerinde çalışıldı.
Jelatinaz enzim aktivitesi denemelerinde pozitif sonuç veren suşların Streptococcus spp. ve Staphyllococcus spp. olduğu tespit
edildi ve izolatların optimal olarak %10 tuz konsantrasyonu içeren besi ortamında 30 oC’de 3 gün inkübasyon koşullarında en
iyi çoğalma yeteneğine sahip olduğu, tuz konsantrasyonunun arttırılması durumunda bakteri çoğalmasının yavaşladığı
gözlendi. Jelatinaz enzim aktivitesinin tanımlanmasında ise % 1, % 1.5, %2 ve % 3 oranlarında jelatin içeren besi ortamı
kullanılarak optimal enzim aktivitesinin %1.5 jelatin içeren besi ortamlarında olduğu tespit edilmiştir. Koyun derilerinden izole
edilen halofilik bakterilerin ancak % 2.8’inde pozitif jelatinaz aktivitesi tespit edildi. Plasmid kodlu jelatinaz enzim aktivitesi
gösteren halofil suşa rastlanmamıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2018 |
Submission Date | February 21, 2018 |
Acceptance Date | April 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 2 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.