Çam reçinesi, yüzyıllardır Türkiye'de ve bazı ülkelerde geleneksel, sağlığı geliştirici tıbbi gıda olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı illerindeki aktarlardan satın alınan 13 adet çam reçinesi örneğinin antioksidan özellikleri ve monoterpen profili araştırılmıştır. Analiz sonuçlarına göre çam reçinesi örnekleri arasında özellikle renk ve antioksidan özellikler açısından farklılıklar tespit edilmiştir. Deneysel sonuçlar, çam reçinesinin güçlü in vitro antioksidan etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Toplam fenolik, FRAP ve DPPH (EC50) değerleri sırasıyla 23.19 ve 379.44 mgGAE g-1, 68.85 ve 758.80 µmol Fe2+ g-1, 54.36 ve 1006.97 µg g-1 arasında değişmiştir. Toplam fenolik içerik değerleri, FRAP değerleri ile iyi bir korelasyon göstermiştir. Buna karşılık, FRAP değerleri ile EC50 değerleri (r=-0.719**) arasında ve toplam fenolik madde ile EC50 değerleri (r=-0.688**) arasında negatif korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca reçinenin monoterpen bileşikleri, katı faz mikroekstraksiyon (SPME) ve gaz kromatografisi-kütle spektroskopisi uygulanarak belirlenmiştir. Farklı çam reçinesi numunelerinde α-pinen, camphene, β-pinene, 3-carene, β-myrcene, cymene, D-limonen ve p-cymene olmak üzere sekiz monoterpen bileşiği tanımlanmıştır. Genel olarak, örneklerdeki başlıca monoterpenler α-pinen ve β-pinendir.
Pine resin has been used as a traditional health-promoting medicinal food in Turkey and some countries for centuries. In the present study, the antioxidant potential and the monoterpene profile of 13 pine resin samples purchased from herbalists in different provinces of Turkey were investigated. According to the analysis results, there were differences between the pine resin samples, especially in terms of color and antioxidant properties. The experimental results demonstrated that the pine resin had strong in-vitro antioxidant effects. Total phenolic, FRAP, and DPPH (EC50) values ranged between 23.19 and 379.44 mgGAE g-1, 68.85 and 758.80 µmol Fe2+ g-1, 54.36 and 1006.97 µg g-1, respectively. Total phenolic content values correlated well with the FRAP values. In contrast, it was found that there was a negative correlation between FRAP values and EC50 values (r=-0.719**) and between total phenolic substance and EC50 values (r=-0.688**). Also, the monoterpene compounds of the resin were determined by applying solid-phase microextraction (SPME) and gas chromatography-mass spectroscopy. Eight monoterpene compounds were identified in different pine resin samples, including α-pinene, camphene, β-pinene, 3-carene, β-myrcene, cymene, D-limonene, and p-cymene. Generally, the main monoterpenes were α-pinene and β-pinene.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | November 12, 2021 |
Acceptance Date | December 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.