Çanakkale koşullarında 2012–2013 depolama döneminde yapılan bu çalışmada; yeni elma çeşitlerinden olan, üstün renk ve tat özellikleri ile öne çıkan Fuji Kiku elma çeşidinde hasat sonrası depolama periyodunda ticari anlamda yüksek oranda kullanılan 1–Methylcyclopropane (1–MCP) uygulamasının meyve kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada Tekirdağ– Banarlı bölgesinde üreticiye ait “Fuji Kiku” elma çeşidiyle kurulmuş bahçeden hasat edilen meyveler kullanılmıştır. Meyveler hasat edildikten hemen sonra Çanakkale’ye getirilmiştir. Farklı derecelerde depolanacak şekilde iki ayrı gruba ayrılmışlardır. Her iki gruba ait meyvelerden bir kısmı kontrol olarak ayrılırken, diğer kısım meyvelere 625 ppb ve 1250 ppb dozlarında 1–Methylcyclopropane (1–MCP) uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Uygulama yapılan ve yapılmayan meyveler 0oC ve 2oC sıcaklıkta %90–95 oransal nem koşullarında 180 gün süreyle muhafaza edilmişlerdir. Her iki depolama koşulunda da depolama dönemlerine (60, 120 ve 180 gün) ilaveten 7 gün süreyle raf ömrüne (18–22oC sıcaklık, %55 nem) tutulan meyvelerde; meyve eti sertliği (MES), suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir toplam asitlik (TETA), toplam fenolik bileşik miktarı, meyve eti kararması ve fungal etmenli iç kararma oranı gibi kalite özellikleri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; 1–MCP uygulaması ile farklı sıcaklıklarda yapılan depolamayla olası enerji tasarrufu olanakları incelenmiştir. Yüksek sıcaklık koşullarında depolamayla, kalite kaybının olmadığı tespit edilmiştir. Ticari anlamda uygulanabilir olacak bu uygulamayla, ülkemiz için enerji tasarrufuna katkı da sağlanabilecektir
In this research, we studied the effects of one–Methylcyclopropane (1–MCP) application –used very commonly as part of post–harvest physiology and commercial storage period–on the quality characteristics of the Fuji Kiku apples. Fuji Kiku apples are one of the most recent apple types with their superior color and taste. A study is conducted using harvests of the Fuji Kiku apple trees of a local producer in Tekirdağ–Banarlı. 'Fuji Kiku' apples were transported to Dardanelles immediately after harvest. 1–Methylcyclopropene was applied to apple fruits at two different doses; one group of fruits was stored at 0°C temperature and 90–95% relative humidity, and the other group of fruits was stored at 2°C temperature and 90%– 95% relative humidity conditions for 60, 120 and 180 days. At the end of each storage period, both groups of apples were subjected to shelf–life at a temperature of 18°C to 22°C for 7 days. Fruit quality characteristics such as fruit firmness (MES), the value of soluble solids (TSS), total titratable acidity (TETA), the total amount of phenolic compounds, fruit flesh darkening and fungal decay agent rate of fruit quality are evaluated. 1– MCP applications had a positive effect on the quality of apples at both storage temperatures. It has been identified that storing at high–temperature conditions resulted in no loss of quality in the apples. Results of this study can be applied in commercial terms, enabling energy conservation for our country
Other ID | JA52DS58PT |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 2 Issue: 1 |