Çalışma, Manisa ilinde ‘Obilnaja’ Japon eriği çeşidi
ile kurulmuş üretici bahçesinde yürütülmüştür.
Hasat öncesi gibberellik asit (GA3) uygulamalarının erik
meyvelerinin depolama süresince kalite değişimleri ve kayıpları etkileri
araştırılmıştır. GA3 uygulamaları erik
meyvelerinin renk dönümünde 25 ve 50 ppm konsantrasyonlarında ağaçlara
püskürtme şeklinde uygulanmıştır. GA3
uygulanmayanlar kontrol olarak kabul edilmiştir. Sert olumda hasat edilen
erik meyveleri modifiye
atmosfer (MA) ambalajlarında hava ile ön soğutma işlemi yapıldıktan
sonra ağızları kapatılmıştır. Erik meyveleri 0oC ve %90 oransal
nemde 60 gün süreyle depolanmış, depolama öncesi, 30 ve 60 günlük depolama
sonrası alınan örneklerde fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal değişimler ile
fizyolojik ve patolojik bozukluklar incelenmiştir. 50 ppm GA3 uygulaması
erik meyvelerinin hasat sonrası meyve eti sertliği kontrole göre %17.3 oranında
daha yüksek bulunmuştur. Ancak GA3
uygulamasının bu etkisi depolama süresinin sonunda kaybolmuştur. GA3 uygulanan erik meyvelerinin depolama sonunda kabuk rengi,
suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, pH değeri, toplam fenol
miktarı ve antioksidan aktivitesi kontrole benzerlik göstermiştir. ‘Obilnaja’
erik meyvelerinde 60 günlük depolama sonunda, başlangıca göre kabuk L* ve b*
değeri, asit miktarı ve meyve eti sertliğinde azalış, kabuk a* ve pH değeri ise
artış göstermiştir. Depolama süresince fizyolojik ve patolojik bozukluk
saptanmamıştır. Sonuçlar ‘Obilnaja’ Japon erik
meyvelerinin 60 gün süreyle depolanabileceğini göstermiştir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 2 |