Research Article
BibTex RIS Cite

Marul Tohumunun Bazı Fiziko-Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2020, Volume: 8 Issue: 1, 89 - 97, 14.07.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.619355

Abstract

Marul
tohumlarının fiziko-mekanik özellikleri; hasat, taşıma, temizleme, ayırma,
paketleme, tohum kaplama, depolama ve işleme ekipmanlarının tasarımı için
önemlidir.
Bu
çalışmada marul tohumunun bazı fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır.
Bu amaç doğrultusunda marul tohumlarının geometrik, gravimetrik, aerodinamik, sürtünme ve
mekanik özellikleri belirlenmiştir. Ölçüm sonuçlarına göre %8,09 (kuru bazda)
nem içeriğine sahip marul tohumlarının uzunluk, genişlik ve kalınlık
ortalamaları sırasıyla 3,36 mm, 0,84 mm ve 0,54 mm, projeksiyon alanı 2,79 mm2
olarak ölçülmüş ve küresellik 0,34 olarak hesaplanmıştır. Marul tohumunun bin
dane ağırlığı 1,09 g, yığın hacim ağırlığı 0,463 g cm-3, gerçek
hacim ağırlığı 1,153 g cm-3, hacmi 0,871 cm3, porozitesi
%59,84 olarak belirlenmiştir. Kritik hız değeri ise 3,46 m s-1
olarak ölçülmüştür. Statik sürtünme katsayısı paslanmaz çelik, alüminyum,
kontrplak ve kauçuk olmak üzere dört farklı yüzeyde ölçülmüş olup sonuçlar
sırasıyla 0,198, 0,278, 0,346 ve 0,352 olarak bulunmuştur. Marul tohumunun
dinamik yığılma açısı alüminyumda 18,99
°, paslanmaz çelikte 20,33°, kontrplakta 20,34° ve kauçukta 21,05° olarak elde edilmiş, statik yığılma açısı 22,55º ve
kabuk kırılma direnci ise 1,29 kg olarak belirlenmiştir.

Supporting Institution

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı

Project Number

ZRF-19004

Thanks

Bu çalışmanın yürütülmesinde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı (BAP) (ZRF-19004) tarafından verilen destek için teşekkür ederiz.

References

  • Alayunt, F. N., 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 541. 132 s. Bornova, İzmir.
  • Anonim, 2011. Bileşik Çiçekli Sebzeler Yetiştiriciliği. Milli Eğitim Bakanlığı. Ankara.
  • Bart-Plange A, Baryeh Ea., 2003. The physical properties of category B cocoa beans. J Food Eng 60: 219– 227.
  • Berber, S., 2007. Aspir (Carthamus Tinctorious, L.) tohumlarının aerodinamik özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 47 s.
  • Çetin, M., Şimşek, E., Akbaş, T., Özarslan, C., 2010. Physical properties of radish (Raphanus sativus L.) seed as a function of moisture content. Philipp Agric Scientist. 93 (3): 306-313.
  • Dash, A.K., Pradhan, R.C., Das, L.M., Naik, S.N., 2008. Some physical properties of simarouba fruit and kernel. International Agrophysics. 22: 111-116.
  • Dursun, İ., Tuğrul, K.M., Dursun, E., 2007. Some physical properties of sugarbeet seed. Journal of Stored Products Research. 43: 149–155.
  • Gürhan, R., Özarslan, C., Topuz, N., Akbaş, T., Şimşek, E., 2009. Effects of moisture content on physical properties of black kabuli chickpea (Cicer arietinum L.) seed. Asian Journal of Chemistry. 21 (4): 3270-3278.
  • Kristkova, E., Dolezalova, I., Lebeda, A., Vınter, V., Novotna, A., 2008. Description of morphological characters of lettuce (Lactuca sativa L.) genetic resources. Horticultural Science (Prague). 35: 113-129.
  • Nalbandi, H., Seiiedlou, S., Ghassemzadeh, H.R., 2010. Aerodynamic properties of Turgenia latifolia seeds and wheat kernels. International Agrophysics. 24: 57-61.
  • Özarslan, C. 2002., Physcial properties of cotton seed. Biosystems Engineering. 83: 169-174.
  • Özgüven F, Vursavuş K., 2005. Some physical, mechanical and aerodynamic properties of pine (Pinus pinea) nuts. Journal of Food Engineering 68: 191–196.
  • Özlü, R.R., Güner, M., 2016. Farklı nem düzeylerinde kanola tohumlarının fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 33: 10-24.
  • Polat, R., Aydın, C., Ak, B.E., 2007. Some physical and mechanical properties of pistachio nut. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 13: 237-246.
  • Polyák, N.I., Csizmazia, Z., 2016. New methodology for measuring the floating velocity of grain particles. Journal of Agricultural Informatics. 7 (2): 49-59.
  • Pradhan, R.C., Meda, V., Naik, S.N., Tabil L., 2010. Physical properties of canadian grown flaxseed in relation to its processing. International Journal of Food Properties. 13: 732–743.
  • Razavi, S.M.A., Milani, E., 2006. Some physical properties of the watermelon seeds. African Journal of Agricultural Research. 1 (3): 065-069.
  • Sacilik, K., 2004. Resistance of bulk poppy seeds to airflow. Biosystems Engineering. 89 (4): 435–443.
  • Saraçoğlu, T., Üçer, N., Özyılmaz, Ü., Özarslan, C., 2010. Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) çeşidinin sıçrama özellikleri. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi; 7(1): 87–93.
  • Saraçoğlu, T., Özarslan, C., 2012. Moisture-dependent geometric, frictional and mechanical properties of cabbage (Brassica oleraceae L. var. capitata) seeds. Philippine Agricultural Scientist. 95 (1): 53-63.
  • Yağcıoğlu, A., 1996. Ürün İşleme Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 517. 264 s. İzmir.
  • Yalçın, İ., Özarslan, C., 2004. Physcial properties of vetch seed. Biosystems Engineering. 88 (4): 507-512.
  • Zare, D., Bakhshipour, A., Chen, G., 2013. Physical properties of cumin and caraway seeds. International Agrophysics. 27: 491-494.

Determination of Some Physico-Mechanical Properties of Lettuce Seed

Year 2020, Volume: 8 Issue: 1, 89 - 97, 14.07.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.619355

Abstract

The physico-mechanical properties of lettuce seeds are essential for the
design of equipment for harvesting, transporting, cleaning, separating,
packing, seed coating, storing and processing.
The aim of this study was to determine some
physico-mechanical properties of lettuce seeds. The geometric, gravimetric,
aerodynamic, and mechanical properties and friction characteristics of lettuce
seeds were obtained. According to the results, the averages length, width and
thickness of lettuce seeds with a moisture content of 8,09% d.b. were measured
as 3,36 mm, 0,84 mm and 0,54 mm, respectively with a projected area of 2,79 mm2.
The sphericity of lettuce seeds was calculated as 0,34. The thousand grain of
mass, bulk density, true density, volume, and porosity of lettuce seeds were
measured as 1,09 g, 0,463
g cm-3, 1,153 g cm-3, 0,871 cm3, and 59,84%, respectively. The terminal velocity
was measured as 3,46 m s-1. The static coefficient of friction was
measured on four different surfaces, namely, stainless steel,
aluminium, plywood and rubber.
The results were found to be 0,198, 0,278, 0,346 and 0,352, respectively. The
dynamic angle of repose of lettuce seeds was specified as 20,33
°, 18,99°, 20,34° and 21,05° on same surfaces. In addition, the static response angle was 22,55º and
the shelling resistance was found as 1,29 kg.

Project Number

ZRF-19004

References

  • Alayunt, F. N., 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 541. 132 s. Bornova, İzmir.
  • Anonim, 2011. Bileşik Çiçekli Sebzeler Yetiştiriciliği. Milli Eğitim Bakanlığı. Ankara.
  • Bart-Plange A, Baryeh Ea., 2003. The physical properties of category B cocoa beans. J Food Eng 60: 219– 227.
  • Berber, S., 2007. Aspir (Carthamus Tinctorious, L.) tohumlarının aerodinamik özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 47 s.
  • Çetin, M., Şimşek, E., Akbaş, T., Özarslan, C., 2010. Physical properties of radish (Raphanus sativus L.) seed as a function of moisture content. Philipp Agric Scientist. 93 (3): 306-313.
  • Dash, A.K., Pradhan, R.C., Das, L.M., Naik, S.N., 2008. Some physical properties of simarouba fruit and kernel. International Agrophysics. 22: 111-116.
  • Dursun, İ., Tuğrul, K.M., Dursun, E., 2007. Some physical properties of sugarbeet seed. Journal of Stored Products Research. 43: 149–155.
  • Gürhan, R., Özarslan, C., Topuz, N., Akbaş, T., Şimşek, E., 2009. Effects of moisture content on physical properties of black kabuli chickpea (Cicer arietinum L.) seed. Asian Journal of Chemistry. 21 (4): 3270-3278.
  • Kristkova, E., Dolezalova, I., Lebeda, A., Vınter, V., Novotna, A., 2008. Description of morphological characters of lettuce (Lactuca sativa L.) genetic resources. Horticultural Science (Prague). 35: 113-129.
  • Nalbandi, H., Seiiedlou, S., Ghassemzadeh, H.R., 2010. Aerodynamic properties of Turgenia latifolia seeds and wheat kernels. International Agrophysics. 24: 57-61.
  • Özarslan, C. 2002., Physcial properties of cotton seed. Biosystems Engineering. 83: 169-174.
  • Özgüven F, Vursavuş K., 2005. Some physical, mechanical and aerodynamic properties of pine (Pinus pinea) nuts. Journal of Food Engineering 68: 191–196.
  • Özlü, R.R., Güner, M., 2016. Farklı nem düzeylerinde kanola tohumlarının fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 33: 10-24.
  • Polat, R., Aydın, C., Ak, B.E., 2007. Some physical and mechanical properties of pistachio nut. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 13: 237-246.
  • Polyák, N.I., Csizmazia, Z., 2016. New methodology for measuring the floating velocity of grain particles. Journal of Agricultural Informatics. 7 (2): 49-59.
  • Pradhan, R.C., Meda, V., Naik, S.N., Tabil L., 2010. Physical properties of canadian grown flaxseed in relation to its processing. International Journal of Food Properties. 13: 732–743.
  • Razavi, S.M.A., Milani, E., 2006. Some physical properties of the watermelon seeds. African Journal of Agricultural Research. 1 (3): 065-069.
  • Sacilik, K., 2004. Resistance of bulk poppy seeds to airflow. Biosystems Engineering. 89 (4): 435–443.
  • Saraçoğlu, T., Üçer, N., Özyılmaz, Ü., Özarslan, C., 2010. Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) çeşidinin sıçrama özellikleri. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi; 7(1): 87–93.
  • Saraçoğlu, T., Özarslan, C., 2012. Moisture-dependent geometric, frictional and mechanical properties of cabbage (Brassica oleraceae L. var. capitata) seeds. Philippine Agricultural Scientist. 95 (1): 53-63.
  • Yağcıoğlu, A., 1996. Ürün İşleme Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 517. 264 s. İzmir.
  • Yalçın, İ., Özarslan, C., 2004. Physcial properties of vetch seed. Biosystems Engineering. 88 (4): 507-512.
  • Zare, D., Bakhshipour, A., Chen, G., 2013. Physical properties of cumin and caraway seeds. International Agrophysics. 27: 491-494.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

İpek Çekim 0000-0002-3828-7671

Cengiz Özarslan 0000-0002-1156-2362

Project Number ZRF-19004
Publication Date July 14, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Çekim, İ., & Özarslan, C. (2020). Marul Tohumunun Bazı Fiziko-Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 89-97. https://doi.org/10.33202/comuagri.619355