Marul
tohumlarının fiziko-mekanik özellikleri; hasat, taşıma, temizleme, ayırma,
paketleme, tohum kaplama, depolama ve işleme ekipmanlarının tasarımı için
önemlidir. Bu
çalışmada marul tohumunun bazı fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda marul tohumlarının geometrik, gravimetrik, aerodinamik, sürtünme ve
mekanik özellikleri belirlenmiştir. Ölçüm sonuçlarına göre %8,09 (kuru bazda)
nem içeriğine sahip marul tohumlarının uzunluk, genişlik ve kalınlık
ortalamaları sırasıyla 3,36 mm, 0,84 mm ve 0,54 mm, projeksiyon alanı 2,79 mm2
olarak ölçülmüş ve küresellik 0,34 olarak hesaplanmıştır. Marul tohumunun bin
dane ağırlığı 1,09 g, yığın hacim ağırlığı 0,463 g cm-3, gerçek
hacim ağırlığı 1,153 g cm-3, hacmi 0,871 cm3, porozitesi
%59,84 olarak belirlenmiştir. Kritik hız değeri ise 3,46 m s-1
olarak ölçülmüştür. Statik sürtünme katsayısı paslanmaz çelik, alüminyum,
kontrplak ve kauçuk olmak üzere dört farklı yüzeyde ölçülmüş olup sonuçlar
sırasıyla 0,198, 0,278, 0,346 ve 0,352 olarak bulunmuştur. Marul tohumunun
dinamik yığılma açısı alüminyumda 18,99°, paslanmaz çelikte 20,33°, kontrplakta 20,34° ve kauçukta 21,05° olarak elde edilmiş, statik yığılma açısı 22,55º ve
kabuk kırılma direnci ise 1,29 kg olarak belirlenmiştir.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı
ZRF-19004
Bu çalışmanın yürütülmesinde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı (BAP) (ZRF-19004) tarafından verilen destek için teşekkür ederiz.
The physico-mechanical properties of lettuce seeds are essential for the
design of equipment for harvesting, transporting, cleaning, separating,
packing, seed coating, storing and processing. The aim of this study was to determine some
physico-mechanical properties of lettuce seeds. The geometric, gravimetric,
aerodynamic, and mechanical properties and friction characteristics of lettuce
seeds were obtained. According to the results, the averages length, width and
thickness of lettuce seeds with a moisture content of 8,09% d.b. were measured
as 3,36 mm, 0,84 mm and 0,54 mm, respectively with a projected area of 2,79 mm2.
The sphericity of lettuce seeds was calculated as 0,34. The thousand grain of
mass, bulk density, true density, volume, and porosity of lettuce seeds were
measured as 1,09 g, 0,463 g cm-3, 1,153 g cm-3, 0,871 cm3, and 59,84%, respectively. The terminal velocity
was measured as 3,46 m s-1. The static coefficient of friction was
measured on four different surfaces, namely, stainless steel, aluminium, plywood and rubber.
The results were found to be 0,198, 0,278, 0,346 and 0,352, respectively. The
dynamic angle of repose of lettuce seeds was specified as 20,33°, 18,99°, 20,34° and 21,05° on same surfaces. In addition, the static response angle was 22,55º and
the shelling resistance was found as 1,29 kg.
ZRF-19004
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | ZRF-19004 |
Publication Date | July 14, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 1 |