Health
benefits of carotenoids embedded in maize kernel have been shown with numerous
studies. Different methods are utilized for the analysis of carotenoids that
are fat-soluble compounds of maize kernel. It is thought that extraction
procedure is the key element resulting in variation among different methods. This
study was carried out to determine the effects of three different extraction
methods on the results of analyses performed to quantify carotenoid contents in
maize. 150 different maize genotypes were used as plant material in the study. Soxhlet
(hot extraction), cold (solvent) extraction, and direct extraction methods were
used as the extraction treatments. The oil samples extracted with these methods
were analyzed with UV-Spectrophotometer, at a wavelength of 450 nm for the
estimation of carotenoids. The means from the extraction methods were compared
by Kruskal-Wallis test and the relationships among the analysis results were investigated
with simple linear regression analysis. The oil samples extracted with Soxhlet
method yielded higher values for carotenoids as compared to the other methods.
According to the regression analysis, there was a linear and highly significant
relation for oil ratio between Soxhlet and cold extraction results. For
carotenoids, the regression coefficients among the three methods came out to be
rather low. These results indicate that the values acquired from the analyses on
oil samples obtained with different extraction methods do not provide
operational interchangeability in carotenoid analyses.
Mısır tanesinde bulunan karotenoidlerin insan sağlığı
üzerine olan etkileri birçok çalışma ile ortaya konulmuştur. Yağda çözülebilen
bileşikler olan karotenoidlerin mısır tohumundaki miktarının tespiti için
farklı yöntemlerden faydalanılmaktadır. Yöntemler arasında farklılık oluşturan
en önemli etkenin ekstraksiyon prosedürü olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma üç
farklı yağ ekstraksiyon yönteminin mısırda karotenoid içeriğini tespit etmeye
yönelik yapılan analiz sonuçlarına etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Çalışmada bitkisel materyal olarak 150 farklı mısır genotipi değerlendirmeye
alınmıştır. Ekstraksiyon yöntemi olarak Soxhlet (sıcak ekstraksiyon), soğuk
(solvent) ekstraksiyon ve doğrudan ekstraksiyon yöntemleri kullanılmıştır. Bu
yöntemler ile elde edilen yağların karotenoid içeriği tespiti
UV-Spektrofotometre cihazı ile 450 nm dalga boyunda gerçekleştirilmiştir. Yöntemlere
ait ortalamalar Kruskal-Wallis testi ile kıyaslanmış ve analiz sonuçları
arasındaki ilişkiler basit doğrusal regresyon analizi ile incelenmiştir.
Soxhlet ekstraksiyonu ile elde edilen yağlar karotenoid içerikleri bakımından
diğer yöntemlerden daha yüksek değerler vermiştir. Regresyon analizi sonuçlarına
göre yağ oranı için Soxhlet ekstraksiyonu ve soğuk ekstraksiyon ile elde edilen
sonuçlar arasında doğrusal ve yüksek önemli bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir.
Karotenoid içeriği bakımından karşılaştırılan bu üç yöntem arasındaki regresyon
katsayılarının oldukça düşük çıktığı gözlemlenmiştir. Bu bulgular farklı
ekstraksiyon yöntemleri ile elde edilen yağlar üzerinden yapılan analizler
sonucu bulunan değerlerin karotenoid içeriği tahminlerinde birbirleri yerine
kullanılmasının doğru olmadığını göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | May 30, 2019 |
Acceptance Date | May 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |