Research Article
BibTex RIS Cite

Tüketicilerin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma

Year 2016, Volume: 20 Issue: 2, 99 - 110, 30.12.2016

Abstract

Bu araştırmada, tüketicilerin sağlıklı beslenmeye yönelik tutumlarının ve gıda satın alımında dikkate aldıkları
hususların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, Hatay İli İskenderun İlçesi Halk Eğitim Merkezinde
açılan farklı kurslara katılan kursiyerlere anket uygulanmıştır. 626 adet geçerli anket elde edilmiş olup, demografik
değişkenlere yönelik tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Ayrıca T-Test ve ANOVA analizleri uygulanmıştır.
Analiz sonuçlarına göre; sağlıklı beslenme ve gıda satın alımında kadın tüketicilerin erkeklere oranla, orta ve ileri yaş
grubundaki tüketicilerin ise genç tüketicilere göre nispeten daha bilinçli oldukları, ayrıca, eğitim düzeyi düşük
tüketicilerin gıda satın alımında daha hassas davrandıkları sonucuna ulaşılmıştır.

References

  • Aktaş, N. ve Özdoğan, Y. (2016). Gıda ve beslenme okuryazarlığı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20 (2), 146-153.
  • Boğa, A. ve Binokay, S. (2010). Gıda katkı maddeleri ve sağlığımıza etkileri. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 19 (3), 141-154.
  • Büyükpamukçu, M., Oğuz, S.S. ve İlhan, M.N. (2003). Endüstride beslenme. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 15, 40-45.
  • Cairns, R.A., Harris, I.S. ve Mak, T.W. (2011). Regulation of cancer cell metabolism. Nature Reviews Cancer, 11(2), 85-95.
  • Chen, A.Y. ve Chen, Y.C. (2013). A review of the dietary flavonoid, kaempferol on human health and cancer chemoprevention. Food Chemistry, 138(4), 2099- 2107.
  • Erkmen, O. (2010). Gıda kaynaklı tehlikeler ve güvenli gıda üretimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 53, 220-235.
  • Ferlay, J., Soerjomataram, I., Dikshit, R., Eser, S., Mathers, C., Rebelo, M., Parkin, D.M., Forman, D. ve Bray, F. (2015). Cancer incidence and mortality worldwide: Sources, methods and major patterns in GLOBOCAN 2012. International Journal of Cancer, 136 (5), E359–E386.
  • Gezmen Karadağ, M., Elibol, E., Yıldıran, H., Akbulut, G., Çelik, M.G., Demirmenci, M., Söğüt, M., Güneş, M. ve Dinler, M.F. (2016). Sağlıklı yetişkin bireylerde yeme tutum ve ortorektik davranışlar ile obezite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Gazi Medical Journal, 27 (3), 107-114.
  • Kocatepe, D. ve Tırıl, A. (2015). Sağlıklı beslenme ve geleneksel gıdalar (Healthy nutrition and traditional foods). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 55-63.
  • Örücü, E. ve Tavşancı, S. (2001). Gıda ürünlerinde tüketicinin satın alma eğilimini etkileyen faktörler ve ambalajlama. Muğla Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3.
  • Özcan, T. ve ark. 2015. Gıda işleme yöntemlerinin gıda alerjenitesi üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29 (2), 165-181.
  • Sağlık Bakanlığı (2012). 2013-2017 Stratejik plan. http://www.sgb.saglik.gov.tr/content/files/stratejikplan20132017/index.html (Erişim Tarihi: 12 Ağustos, 2016).
  • Sarıkaya, R. ve Çakır, Ş. (2005). Genotoxicity testing of four food preservatives and their combinations in the Drosophila wing spot test. Environmental Toxicology and Pharmacology, 20(3), 424-430.
  • Torre, L.A., Bray, F., Siegel, R.L., Ferlay, J., Lortet-Tieulent, J. ve Jemal, A. (2015). Global cancer statistics, 2012. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 65 (2), 87–108.
  • World Health Organization (2010). Milestones in health promotion: Statements from global conferences. Retrieved July 7, 2012. http://www.who.int/ageing/ageingglobal-strategy-survey-report-en.pdf (Erişim tarih: 12 Ağustos 2016).
  • Velardo, S. (2015). The nuances of health literacy, nutrition literacy and food literacy. Journal of Nutrition Education and Behavior, 47 (4), 385-389.
  • Yılmaz, Y., Semerci, A., Tapkı, N., Dağıstan, E. ve Bozdoğan Konuşkan, D. (2015). Consumers’ knowledge, attitudes and behavior assessment about food safety: The case study of Hatay Province of Turkey. Turkish Journal of AgricultureFood Science and Technology, 3(8), 672-679.
Year 2016, Volume: 20 Issue: 2, 99 - 110, 30.12.2016

Abstract

References

  • Aktaş, N. ve Özdoğan, Y. (2016). Gıda ve beslenme okuryazarlığı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20 (2), 146-153.
  • Boğa, A. ve Binokay, S. (2010). Gıda katkı maddeleri ve sağlığımıza etkileri. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 19 (3), 141-154.
  • Büyükpamukçu, M., Oğuz, S.S. ve İlhan, M.N. (2003). Endüstride beslenme. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 15, 40-45.
  • Cairns, R.A., Harris, I.S. ve Mak, T.W. (2011). Regulation of cancer cell metabolism. Nature Reviews Cancer, 11(2), 85-95.
  • Chen, A.Y. ve Chen, Y.C. (2013). A review of the dietary flavonoid, kaempferol on human health and cancer chemoprevention. Food Chemistry, 138(4), 2099- 2107.
  • Erkmen, O. (2010). Gıda kaynaklı tehlikeler ve güvenli gıda üretimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 53, 220-235.
  • Ferlay, J., Soerjomataram, I., Dikshit, R., Eser, S., Mathers, C., Rebelo, M., Parkin, D.M., Forman, D. ve Bray, F. (2015). Cancer incidence and mortality worldwide: Sources, methods and major patterns in GLOBOCAN 2012. International Journal of Cancer, 136 (5), E359–E386.
  • Gezmen Karadağ, M., Elibol, E., Yıldıran, H., Akbulut, G., Çelik, M.G., Demirmenci, M., Söğüt, M., Güneş, M. ve Dinler, M.F. (2016). Sağlıklı yetişkin bireylerde yeme tutum ve ortorektik davranışlar ile obezite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Gazi Medical Journal, 27 (3), 107-114.
  • Kocatepe, D. ve Tırıl, A. (2015). Sağlıklı beslenme ve geleneksel gıdalar (Healthy nutrition and traditional foods). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 55-63.
  • Örücü, E. ve Tavşancı, S. (2001). Gıda ürünlerinde tüketicinin satın alma eğilimini etkileyen faktörler ve ambalajlama. Muğla Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3.
  • Özcan, T. ve ark. 2015. Gıda işleme yöntemlerinin gıda alerjenitesi üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29 (2), 165-181.
  • Sağlık Bakanlığı (2012). 2013-2017 Stratejik plan. http://www.sgb.saglik.gov.tr/content/files/stratejikplan20132017/index.html (Erişim Tarihi: 12 Ağustos, 2016).
  • Sarıkaya, R. ve Çakır, Ş. (2005). Genotoxicity testing of four food preservatives and their combinations in the Drosophila wing spot test. Environmental Toxicology and Pharmacology, 20(3), 424-430.
  • Torre, L.A., Bray, F., Siegel, R.L., Ferlay, J., Lortet-Tieulent, J. ve Jemal, A. (2015). Global cancer statistics, 2012. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 65 (2), 87–108.
  • World Health Organization (2010). Milestones in health promotion: Statements from global conferences. Retrieved July 7, 2012. http://www.who.int/ageing/ageingglobal-strategy-survey-report-en.pdf (Erişim tarih: 12 Ağustos 2016).
  • Velardo, S. (2015). The nuances of health literacy, nutrition literacy and food literacy. Journal of Nutrition Education and Behavior, 47 (4), 385-389.
  • Yılmaz, Y., Semerci, A., Tapkı, N., Dağıstan, E. ve Bozdoğan Konuşkan, D. (2015). Consumers’ knowledge, attitudes and behavior assessment about food safety: The case study of Hatay Province of Turkey. Turkish Journal of AgricultureFood Science and Technology, 3(8), 672-679.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Şükran Çakır Arıca This is me

Nuriye Güreş

Seda Arslan This is me

Publication Date December 30, 2016
Submission Date December 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 20 Issue: 2

Cite

APA Çakır Arıca, Ş., Güreş, N., & Arslan, S. (2016). Tüketicilerin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(2), 99-110.