In nature, microorganism have developed a variety of
mechanisms of resistance to environmental stresses, such as the formation of biofilms.
Biofilms are sessile organizations of microbial cells with a strong adherence
to surfaces. Biofilm-associated cells are protected by an extracellular matrix
consisting of exopolysaccharides, proteins and DNA In food industry, biofilm
formation is undesirable for hygienic and safety reasons due to the possible
attachment of food spoilage or pathogenic microorganisms to food or food
surfaces. Foodborne pathogenic microorganism have caused
the loss of millions dollars in the food industry each year. Listeria
monocytogenes, which is emerged
as an important foodborne pathogen in the latter part of the 20th century, is
widely found in food, environmental and clinical samples. Listeria
monocytogenesis a Gram-positive bacterium thatis responsible for causing the
foodborne disease listeriosis humans. Several studies have demonstrated that
Listeria species is able to form biofilms and produce extracellular polymeric
substances on various food contacts. Since biofilms are more resistant to
antimicrobial agents, the capability of Listeria species to form biofilms on
different surfaces poses a major concern for the food industry.
The purpose of the present study was to investigate
biofilm formation capacity of Listeria standard strains depended on time and to
contribute literature. For the investigation, was used 4 standard Listeria
stains which are belong to 3 different Listeria species. Used cultures are L. monocytogenes ATCC 7644, L. monocytogenes ATCC 19111,
Listeria ivanovii ATCC 19119 and Listeria
innocua 6a33090. Biofilm
formation were determined in 96-well tissue culture plates with a microtiter
plate assay (MP) described by Christensen et al. with modifications. After the
6, 12 and 24 hour incubation was observed weak biofilm formation whereas
moderate biofilm formation was revealed for all standard strains after 48 hour
incubation. Accordingly this, as a result of the investigation to relationship
between biofilm formation and time, were observed that increasing to biofilm
formation after 48 hour incubation.
Mikroorganizmalar doğada çevresel stres koşullarına
karşı biyofilm formasyonu gibi çeşitli direnç mekanizmaları
geliştirmektedirler. Biyofilmler mikrobiyal hücrelerin yüzeylere güçlü
adhezyonu sonucu oluşan sesil organizasyonlardır. Biyofilm ile ilişkili
hücreler ekzopolisakkarit, protein ve DNA’dan oluşan ekstraselüler matriks
tarafından korunmaktadır. Gıda endüstrisinde, biyofilm oluşumu çürükçül ve
patojenik mikroorganizmaların gıda yada gıda yüzeylerine tutunma olasılığından
dolayı hijyen ve güvenlik sebepleri ile istenmemektedir. Gıda kökenli patojen
mikroorganizmalar, gıda endüstrisinde her yıl önemli ekonomik kayıplara sebep
olmaktadırlar. Gıda patojenleri arasında oldukça önemli sayılan, yirminci
yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış olan Listeria monocytogenes gıda, çevresel ve klinik örneklerde yaygın
olarak bulunmaktadır. Gram pozitif bir bakteri olan L. monocytogenes insanlarda gıda kökenli hastalık olan listeriosis
oluşumundan sorumludur. Birçok çalışma Listeria türlerinin çeşitli gıdalar ile
temasta biyofilm oluşturduğunu ve ekstraselüler polimerik bileşikleri
ürettiğini göstermektedir. Biyofilmler antimikrobiyal ajanlara karşı daha
dirençli oldukları için Listeria türlerinin farklı yüzeylerde biyofilm
oluşturma kapasitesi gıda endüstrisi için büyük önem taşımaktadır.
Çalışmamızda Listeria standart suşlarının zamana bağlı
biyofilm oluşturma kapasitelerinin araştırılması ve konuyla ilgili literatüre
katkı sağlanması hedeflenmiştir. Çalışma için 3 farklı Listeria türüne ait 4
standart suş kullanılmıştır. Kullanılan kültürler L. monocytogenes ATCC 7644, L.
monocytogenes ATCC 19111, Listeria
ivanovii ATCC 19119 ve Listeria
innocua 6a33090dur. Biyofilm oluşumu 96 kuyucuklu plaklar içerisinde,
Christensen ve arkadaşları tarafından önerilen mikroplak metodu modifiye
edilerek araştırılmıştır. Çalışmada, 6, 12 ve 24 saatlik inkübasyon sonrasında
zayıf biyofilm oluşumu gözlemlenirken, 48 saatlik inkübasyon sonunda bütün
standart strainlerde orta dereceli biyofilm oluşumu tespit edilmiştir. Buna
bağlı olarak, biyofilm oluşumu ve zaman arasındaki ilişkinin incelenmesi
sonucunda, 48 saatlik inkübasyondan sonra biyofilm oluşumunda artış
gözlemlenmiştir.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Special |
Authors | |
Publication Date | April 24, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 38 Issue: 2 |