Research Article
BibTex RIS Cite

Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması

Year 2023, , 133 - 146, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105

Abstract

Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis’in neden olduğu Bakteriyel Solgunluk Hastalığı ekonomik anlamda domates bitkilerinde önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır. Hastalıkla mücadelede mikrobiyal gübreler, iki dezenfektan ve domateste ruhsatlı bir bakırlı preparatın domates bitkilerinde baskılayıcı etkisi ve yeşil aksamdaki toplam bakteriyel floraya etkisi bu çalışmada araştırılmıştır. Uygulamalar arasında, 14 farklı antagonist bakteri türünü içeren bir biyolojik mücadele ürünü olan Bio-Ag, hastalığı %51.07 oranında baskılayarak en etkili uygulama olarak belirlenmiştir. SS-Süper Roots ve SS-Stomafix uygulamaları da etkili diğer uygulamalar olarak belirlenmiş ve hastalık sırasıyla %35.70 ve %35.17 oranında baskılanmıştır. Sonuç olarak mikrobiyal gübrelerin Bakteriyel Solgunluk Hastalığı’nın biyolojik mücadelesinde kullanılma potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.

Supporting Institution

Çukurova üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje (BAP) birimi

Project Number

FYL-2021-13395

Thanks

FYL-2021-13395 nolu bu çalışma Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir

References

  • Abo-Elyousr, K. A. M., Khalil Bagy, H. M., Hashem, M., Alamri, S. A., Mostafa, Y. S. 2019. Biological control of the tomato wilt caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis using formulated plant growth-promoting bacteria. Egyptian Journal of Biological Pest Control 29 (1) 1-8.
  • Abo-Elyousr, K. A. M., Almasaudi, N. M. 2022. Application of Trichoderma harzianum strain KABOFT4 for management of tomato bacterial wilt under greenhouse conditions. Gesunde Pflanzen 74 (2) 413-421.
  • Agrios, G. N. 2005. Plant Pathology. Fifth Edition. Elvesier Academic Press. London, UK. 530p. Akbay, N. G., Çetintaş, R., Küsek, M. 2021. Bazı toprak bakterilerinin domates bitkisindeki kök-ur nematodu Meloidogyne javanica (Treub) chitwood populasyonlarına etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 24 (2) 337-343. Aktepe, B. P. 2021. Domateste bakteriyel benek hastalığının biyolojik mücadelesinde farklı bitki aktivatörleri ve biyolojik preparatların etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2) 355-364.

Investigation of Chemical and Biological Control Possibilities of Tomato Bacterial Wilt Disease

Year 2023, , 133 - 146, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105

Abstract

Bacterial Wilt Disease caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis results in significant crop losses economically in tomato plants. This study investigated the suppressive effect of microbial fertilizers, two disinfectants, and a licensed copper based compound to control tomato bacterial wilt disease and the effect on the total bacterial flora on tomato leaves. Among the applications, Bio-Ag, a biological control product containing 14 different types of antagonistic bacteria, was determined the most effective treatment by suppressing the disease by 51.07%. Applications of SS-Super Roots and SS-Stomafix were also determined as other effective applications and the disease was suppressed by 35.70% and 35.17%, respectively. As a result, it was determined that microbial fertilizers have the potential to be used in the biological control of Bacterial Wilt Disease.

Project Number

FYL-2021-13395

References

  • Abo-Elyousr, K. A. M., Khalil Bagy, H. M., Hashem, M., Alamri, S. A., Mostafa, Y. S. 2019. Biological control of the tomato wilt caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis using formulated plant growth-promoting bacteria. Egyptian Journal of Biological Pest Control 29 (1) 1-8.
  • Abo-Elyousr, K. A. M., Almasaudi, N. M. 2022. Application of Trichoderma harzianum strain KABOFT4 for management of tomato bacterial wilt under greenhouse conditions. Gesunde Pflanzen 74 (2) 413-421.
  • Agrios, G. N. 2005. Plant Pathology. Fifth Edition. Elvesier Academic Press. London, UK. 530p. Akbay, N. G., Çetintaş, R., Küsek, M. 2021. Bazı toprak bakterilerinin domates bitkisindeki kök-ur nematodu Meloidogyne javanica (Treub) chitwood populasyonlarına etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 24 (2) 337-343. Aktepe, B. P. 2021. Domateste bakteriyel benek hastalığının biyolojik mücadelesinde farklı bitki aktivatörleri ve biyolojik preparatların etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2) 355-364.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Hatice Kaya 0000-0002-4920-9660

Benian Pınar Aktepe 0000-0002-4731-9954

Yesim Aysan 0000-0003-2647-5111

Project Number FYL-2021-13395
Publication Date June 24, 2023
Published in Issue Year 2023

Cite

APA Kaya, H., Pınar Aktepe, B., & Aysan, Y. (2023). Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(1), 133-146. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105
AMA Kaya H, Pınar Aktepe B, Aysan Y. Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. June 2023;38(1):133-146. doi:10.36846/CJAFS.2023.105
Chicago Kaya, Hatice, Benian Pınar Aktepe, and Yesim Aysan. “Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal Ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, no. 1 (June 2023): 133-46. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105.
EndNote Kaya H, Pınar Aktepe B, Aysan Y (June 1, 2023) Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 1 133–146.
IEEE H. Kaya, B. Pınar Aktepe, and Y. Aysan, “Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., vol. 38, no. 1, pp. 133–146, 2023, doi: 10.36846/CJAFS.2023.105.
ISNAD Kaya, Hatice et al. “Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal Ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/1 (June 2023), 133-146. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.105.
JAMA Kaya H, Pınar Aktepe B, Aysan Y. Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38:133–146.
MLA Kaya, Hatice et al. “Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal Ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 38, no. 1, 2023, pp. 133-46, doi:10.36846/CJAFS.2023.105.
Vancouver Kaya H, Pınar Aktepe B, Aysan Y. Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38(1):133-46.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu