Çalışmada,
2 farklı gübre çeşidi (çiftlik ve amonyum sülfat gübresi) uygulanarak
yetiştirilmiş 3 farklı marul çeşidi (Versai, Fonesca ve Pearly) ön işlem uygulanması sonrasında yaklaşık
200g’lık porsiyonlar halinde Bioriented
Polypropylene
(BOPP) ambalaj filmi ile paketlenerek
5±1˚C’de 15 gün süreyle depolanmıştır. Depolama
sürecinde örneklerde suda çözünebilir kuru madde(SÇKM), toplam kuru madde, pH,
titre edilebilir asit miktarı, toplam klorofil, toplam antosiyanin, toplam
fenolik madde ve toplam antioksidan kapasitesi analizleri yapılmıştır. Depolama
öncesi yapılan analizlerde, marul örneklerinin klorofil miktarları 23,74-27,12mg/kg
aralığında değişirken, depolamanın sonunda en yüksek klorofil içeriği(25,16mg/kg)
amonyum sülfat gübresi ile yetiştirilmiş Pearly çeşidinde belirlenmiştir. Depolamanın ilk günü yapılan analizlerde
toplam fenolik madde yönünden Versai ve Fonesca çeşidi marulların değerleri
324,22–397,33 μg GAE/g aralığında değişirken Pearly çeşidi için bu aralık
600,34–906,58 μg GAE/g olarak değişmiştir. Toplam Antioksidan kapasitesi
bakımından depolama işlemi başlangıcında FRAP değerleri 0,80-4,04 μmol TE /g
yaş ağırlık ve TEAC değerleri 0,90-5,48 μmol TE/g yaş ağırlık arasında değişmiş
olup, depolamanın sonunda en düşük FRAP (0,61) ve TEAC(0,85) değeri Fonesca
çeşidinde, en yüksek FRAP (5,04) ve
TEAC(7,07) değeri ise Pearly çeşidinde belirlenmiştir.
In
the study, 3 different lettuce varieties (Versai, Fonesca and Pearly) grown by
applying 2 different fertilizer types (farm and ammonium sulphate fertilizer),
approximately 200g portions, were packed in Bioriented Polypropylene (BOPP) packaging
film and stored at 15±1 ° C for 15 days after pretreatments. Analyzes of
soluble solid content (SSC), total dry matter, pH, amount of titrable acidity,
total chlorophyll, total anthocyanin, total phenolic compound and total
antioxidant capacity were made in samples during storage. In pre-storage
analyzes, chlorophyll content of lettuce samples ranged from 23,74-27,12mg/kg,
the highest chlorophyll content (25,16mg / kg) at the end of storage was
determined in the Pearly variety grown with ammonium sulphate. In first day of
storage, the total phenolic substance values
of Versai and Fonesca lettuce varied from 324.22 to 397.33 g GAE/g,
whereas for Pearly lettuce , this range was changed to 600.34-906.58 g GAE/g.
In terms of total antioxidant capacity, at the beginning of storage, FRAP
values ranged from 0.80-4.0 μmol TE / g fresh weight and TEAC values ranged
from 0.90-5.48 μmol TE / g fresh weight, and the lowest FRAP (0, 61) and TEAC
(0,85) values were determined in the Fonesca type, while the highest FRAP
(5.04) and TEAC (7.07) values were determined in the Pearly variety at the end
of storage.
Subjects | Food Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 32 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.