Bu
çalışmada Bursa siyahı ve Sarılop incirlerinin fenolik bileşikleri, organik
asit, şeker içeriği ve antioksidan kapasitesi potansiyelleri kıyaslanarak
kurutma işleminin bu bileşenler üzerine etkileri araştırılmıştır. Fenolik
bileşiklerin analizleri LC-DAD-ESI-MS/MS kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada
toplam 11 adet fenolik bileşik tanımlanmıştır. Toplam fenolik bileşik miktarı
Sarılop incirlerinde 313.02 mg /kg ve Bursa siyahı incirlerinde ise 320.49 mg
/kg kuru ağırlık olarak belirlenmiş ve klorojenik asit ve türevlerinin iki
incir çeşidi içinde baskın fenolik bileşik olduğu saptanmıştır. Kurutma
işleminden sonra ise, fenolik içeriğin Bursa siyahı için 181.99 ve Sarılop için
139.70 mg/ kg kuru ağırlık değerlerine kadar düştüğü belirlenmiştir. Kurutmanın
antioksidan kapasite değerlerinde de azalmaya neden olduğu, organik asit ve
şeker içeriğini ise istatistiksel yönden önemli düzeyde etkilemediği
saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.