Envanter yönetimi, müşteri talebinin en düşük maliyetlerle zamanında karşılanmasınısağlar. Bu nedenle envanter yönetiminin doğru yapılması, işletmelere rekabet ortamındaüstünlük sağlayacağı gibi, maliyetlerini de azaltacaktır. Envanter kuramı literatüründekiklasik modellerin çoğu, ürünlerin süre kısıtlaması olmadan stoklanabileceğinden hareketlegeliştirilmiştir. Oysa sağlık, gıda gibi birçok alanda karşılaştığımız raf ömrü olan ürünlerinenvanter kontrolü, dayanıklı ürünlerin envanter kontrolünden farklıdır ve önemli birproblemdir. Bu çalışmada bozulabilir envanter probleminin genel yapısı ve dinamiklerikısaca açıklanmış, problemin hangi yönleri ile farklılık göstereceği incelenmiştir. Ayrıcabozulabilir envanter probleminin çözümüne önemli katkılar yapmış olan çalışmalararaştırılmış, uygun bir sınıflamaya göre bu çalışmalar kısaca sunulmuştur.
Inventory management allows satisfying customer demand on time with minimum cost.Hence, accurate management of inventory not only allows for superiority to companies inthe competitive environment but also minimize the inventory costs, as well. Most of theclassical models in inventory theory literature are developed for the products that can bestored without time limitation. However, the inventory management of some products whichhave a lifetime such as the products that are used in health or food industry is differentfrom the classical models and has been an important problem recently. In this study, thegeneral structure and dynamics of the perishable inventory have been explained briefly andthe aspects that differs the perishable problem from each other have been examined.Moreover, the literature those make considerable contributions on the inventorymanagement of perishable products have been studied and presented briefly with respect tothe appropriate classification.
Other ID | JA38AD84JZ |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 28 Issue: 1 |