Abstract
In this study, the energy and exergy-based performance analysis of the conventional heat pump dryer was evaluated experimentally and examined in terms of sustainability depending on the exergy data. In experimental studies, the drying characteristics of botarga, known as mullet caviar, were determined. In the experiments, bottarga was dried at a constant temperature of 40⁰C until it was reduced from an average moisture content of 50-55% to 16-17% relative to the wet base. The main objectives of the study are to experimentally prove the performance and sustainability of the heat pump dryer and to determine the drying behavior of bottarga, which is a sensitive product. As a result of the experiments, it was observed that the exergy efficiency of the system varied between 67.28% - 78.98%. In addition, according to the results of the food analysis on the dried bottarga, the average moisture and water activity values were detected to be 16.2% and 0.7198, respectively. The results clearly showed that the heat pump dryer is a very efficient system especially in terms of energy and exergy performance, and that bottarga, a sensitive product, can be dried at constant temperature without being damaged.
Bu çalışmada klasik ısı pompalı kurutucunun deneysel olarak enerji ve ekserji tabanlı performans analizi değerlendirilmiş ve ekserji verilerine bağlı olarak sürdürülebilirlik açısından incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda kefal havyarı olarak bilinen botarganın kurutma karakteristiği belirlenmiştir. Yapılan deneylerde botarga 40⁰C sabit sıcaklıkta yaş baza göre ortalama %50-55 nem içeriğinden %16-17 nem içeriğine düşürülünceye kadar kurutulmuştur. Çalışmanın temel amaçlarını ısı pompalı kurutucunun performans ve sürdürülebilirliğini deneysel olarak kanıtlamak ve hassas bir ürün olan botarganın kuruma davranışlarını tespit etmek şeklinde belirtmek mümkündür. Deneyler sonucunda sistemin ekserji verimliliğinin %67.28 - %78.98 aralığında değiştiği gözlemlenmiştir. Buna ek olarak yapılan kurutulmuş botarga üzerinde yapılan gıda analiz sonuçlarına göre ortalama nem ve su aktivesi değerlerinin ise sırasıyla %16.2 ve 0.7198 olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ısı pompalı kurutucunun özellikle enerji ve ekserji performansı açısından oldukça verimli bir sistem olduğunu ve hassas bir ürün olan botarganın sabit sıcaklıkta zarar görmeden kurutulabileceğini açıkça ortaya koymuştur.
Bu çalışmayı yapmama izin verdikleri için Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'ne ve Prof. Dr. Ali GÜNGÖR'e çok teşekkür ederim. Ayrıca kefal havyarı (botarga) bulmam konusunda bana yardımcı olan sevgili arkadaşım Taha TUĞRAL'a da teşekkürü bir borç bilirim.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering, Energy Generation, Conversion and Storage (Excl. Chemical and Electrical) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | September 16, 2023 |
Publication Date | September 27, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 25 Issue: 75 |
Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Tınaztepe Yerleşkesi, Adatepe Mah. Doğuş Cad. No: 207-I / 35390 Buca-İZMİR.