Objective: The aim of the present study is to assess risk
factors for tooth decay in children.
Material and Method: A total of
189 patients aging between 5 to13 years were included. The dependent variable
was the presence of tooth decay and the independent variables were gender,
education level of the mother, consumption of sugary snacks, frequency of
brushing teeth, sweetening of food during infantile period. Patients are
classified as Group 1 (5 – 7), Group 2(8 – 10) and Group 3 (11 – 13) years. The
presence of tooth decay was grouped as no caries (caries free), moderate caries
(1 – 5 teeth) and severe caries (>6 teeth). Unstimulated saliva was
collected in each patient and saliva FR, pH, Ca and PO4levels
were measured.
Results: Of them, Conclusion: Saliva FR, pH, Ca and PO4 levels have impact on the |
Amaç: Çalışmanın
amacı, çocuklarda diş çürüğüne yol açan faktörlerin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya
5 – 13 yaş aralığında, 189 hasta dahil edildi. Araştırmanın bağımlı değişkeni
diş çürüğü, bağımsız değişkenleri; cinsiyet, annenin eğitim düzeyi, ara
öğünlerde şekerli gıda tüketimi, diş fırçalama sıklığı, bebeklikte yiyeceklerin
tatlandırılma durumu, tükürük akım oranı, pH’ı, kalsiyum (Ca) ve inorganik
fosfat (PO4) değerleridir. Hastalar Grup1 (5 – 7 yaş), Grup2 (8 – 10
yaş) ve Grup3 (11 – 13 yaş) olarak gruplandı. Diş çürüğü varlığı; çürüksüz
(sıfır çürük), az çürüklü (1 – 5 diş) ve çok çürüklü(6 ve üzeri diş) olarak
gruplandı. Hastalardan uyarılmamış tükürük örnekleri alınarak tükürük akım
oranı, pH’ı, Ca ve PO4 değerleri ölçüldü. Anlamlılık düzeyi p<0,05
kabul edildi.
Bulgular: Hastaların
%48,7’si kız, %51,3’ü erkekti. Cinsiyetle çürük diş sayısı, tükürük akım oranı,
pH, Ca ve PO4 değerleri arasında istatistiksel fark gözlenmedi. Tüm
yaşlarda çürük sayısı arttıkça tükürük akım oranı, pH, Ca, PO4 değerleri
anlamlı olarak azalmaktaydı (p<0,05). Fırçalama sıklığının ve annenin eğitim
düzeyinin artması, çürük diş sayısını anlamlı olarak azaltmakta, ara öğünlerde
şekerli gıda alma alışkanlığı, bebekken yiyeceklerinin tatlandırılması artırmaktaydı
(p<0,001). Grup I, II ve III’teki çocukların tükürük akım hızı, pH, Ca ve PO4
değerleri karşılaştırıldığında çürüksüze göre çok çürüklü grupların değerleri
anlamlı olarak düşük bulundu.
Sonuç: Çocuklarda
tükürük akım oranı, pH, Ca ve PO4 değerlerinin düşük olması diş
çürüğü oluşumunda etkilidir. Annenin eğitimi, diş fırçalama sıklığı, sık
şekerli gıda tüketimi ve bebekken yiyeceklerin tatlandırılması da diş çürüğü
oluşumunu etkilemektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2018 |
Submission Date | September 2, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 32 Issue: 3 |