Research Article
BibTex RIS Cite

Gürpınar (Van) İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan, Şamran Kanalı Üzerinde Kurulmuş, Şifa Gökkuşağı Alabalık Çiftliği’nin, Kanalın Su Kalitesi Üzerine Etkileri

Year 2019, Volume: 2 Issue: 2, 80 - 90, 30.04.2019

Abstract

Bu araştırmada, Şifa
Alabalık Çiftliği’nin, Şamran Kanalının,
su kalitesi üzerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla; Nisan 2006 ve Mayıs
2007 tarihleri arasında çiftliğin giriş ve çıkış noktalarından mevsimsel olarak
alınan, toplam 26 su numunesinin bazı mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özellikleri
belirlendi. Bütün su numunelerindeki, toplam heterotrofik bakteri, toplam
koliform bakteri, fekal koliform bakteri sayıları, pH değerleri ve sıcaklık değerleri
belirlendi. Şamran kanalının kaynağından alınan su numuneleri ile,  tesisin giriş ve çıkış noktalarındaki, su sıcaklığı
ve pH’ın ortalama değerleri, sırasıyla; 9°C, 10.40°C, 10.49°C ve 6.88, 7.22 ve 7.47 olduğu tespit edildi. Farklı
sıcaklık aralıklarında (5°C, 27°C ve 35°C), heterotrofik bakteri sayısı tesisin giriş ve çıkışından
noktalarından alınan numunelerde; 8.8×103-26×103 kob/100
ml, 4.1×105-11.9×105 kob/100 ml ve 4.3×104-80×104
kob/100 ml olduğu belirlendi. Su numunelerindeki toplam koliform sayısının
233-576 kob/100 ml arasında değiştiği belirlenirken, fekal koliform sayısın
170-557 kob/100 ml arasında değiştiği, tespit edildi. Yapılan araştırmalar sonucunda; Şamran kanalı üzerine bulunan, Şifa Alabalık
çiftliğinin, kanal suyun mikrobiyolojik kalitesini olumsuz yönde etkilediği
tespit edildi.

Supporting Institution

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Project Number

2006-FBE–087

Thanks

Bu araştırmayı, 2006-FBE–087 proje kapsamında, maddi yönden destekleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı’na teşekkür ederiz.

References

  • Acar, B., Katırcıoğlu, H., Erkoç, F. (2002). Akvaryum suyunda toplam canlı koliform bakterilerin incelenmesi. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(1), 41–46.
  • Ajayi, A.O., Okoh, A.I. (2014). Bacteriological study of pond water for aquaculture purposes. Journal of Food, Agriculture & Environment, 12(2), 1260-1265.
  • Anonim (1995). American Public Health Association, Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. 19.th Edn. APHA Inc. Washington DC. Erişim tarihi: 12.10.2006.
  • Anonim (2019a). Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği. Çevre ve Orman Bakanlığı, Erişim tarihi: 24.06.2019, http://web.deu.edu.tr/atiksu/ana39/skkypdf.pdf.
  • Anonim (2019b). Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, (Sayı: 29327 / 15 Nisan 2015), Erişim tarihi: 07.08.2019, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150415-18.htm.
  • Anonim (2019c). Erişim tarihi: 28.08.2019, https://earth.google.com/web/@38.3598051,43.39707706,1985.06296349a,33554.69936235d,35y,0h,41.72491825t,0r/data=ChcaFQoNL2cvMTFjNDZmXzkyeRgBIAEoAg.
  • Atasoy, A.D., Şeneş, S. (2004). Atatürk baraj gölü’nde alabalık üretiminin oluşturduğu kirlilik yükünün araştırılması. Ekoloji, 14(53), 9-17.
  • Belli, O. (1999). Dams, reservoirs and irrigation channels of the Van plain in the period of the Urartian kingdom. Anatolian studies, 49, 11-26.
  • Bulut, C., Akçimen, U. (2015). Burdur Karamusa deresi'nde gökkuşağı alabalığı işletmesinin dere üzerine fizikokimyasal ve mikrobiyolojik etkisi. Yunus Arastırma Bülteni, 1, 45-58.
  • Cahill, M.M. (1990). Bacterial flora of fishes: a review. Microbial Ecology, 19(1), 21-41.
  • Camper, A.K., McFeters, G.A., Characklis, W.G., Jones, W.L. (1991). Growth kinetics of coliform bacteria under conditions relevant to drinking water distribution systems. Appl. Environ. Microbiol., 57(8), 2233-2239.
  • Cornel, G.E., Whoriskey, F.G. (1992). The effect of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cage culture on the water quality, zooplankton, benthos, sediments of Lac du Passage, Quebec. Aquaculture, 109, 101–117.
  • Çakır, İ. (2000). Koliform grup bakteriler ve E. coli., Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, 2, 335-344.
  • Çarbaş, A., Yanık, T., Kaya, M. (2008). Erzurum ilindeki bazı ticari gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) çiftliklerinin yetiştiricilik suyu, yem ve balıklarının mikrobiyolojik yönden incelenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 39(1), 55-60.
  • Diler, Ö., Altun, S., Çalıkuşu, F., Diler, A. (2000). Gökkusağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nin yasadığı ortam ile ilişkili kalitatif ve kantitatif bakteriyel florası üzerine bir araştırma. Turk J Vet Anim Sci, 24, 251–259.
  • Dişli, M., Akkurt, F., Alıcılar, A. (2003). Şanlıurfa balıklıgöl suyunun fiziksel parametreler yönüyle değerlendirilmesi. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der., 18(4), 81-88.
  • Dişli, M., Akkurt, F., Alıcılar, A. (2004). Şanlıurfa balıklıgöl suyunun bazı kimyasal parametrelerinin mevsimlere göre değişiminin değerlendirilmesi. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der., 19(3), 287-294.
  • Gerba, C.P. (2009). Indicator microorganisms., In Environmental microbiology (pp. 485-499). Academic Press. Güler, Ç., Çobanoğlu, Z. (1997). Su kalitesi. Ankara: TC Sağlık Bakanlığı, 95 s.
  • Gürgün, V., Halkman, A.K. (1988). Mikrobiyolojide Sayım Yöntemleri. Ankara: Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 7, 160 s.
  • Lewis, P.R., Hinshelwood, C.N. (1948). The growth of coliform bacteria in media containing nitrate and nitrite; adaptation to growth with nitrate and nitrite as nitrogen sources. Journal of the Chemical Society, 174, 824.
  • Macedo, C.F., Amaral, L.A., Sipaúba-Tavares, L.H. (2011). Microbiology quality in continuous water flow fish ponds. Semina: Ciências Agrárias, 32(2), 701-708.
  • Njoku, O.E., Agwa, O.K., Ibiene, A.A. (2015). An investigation of the microbiological and physicochemical profile of some fish pond water within the Niger Delta region of Nigeria. African journal of food Science, 9(3), 155-162.
  • Öner, M. 1987. Mikrobial Ekoloji. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi, 282 s.
  • Shaheduzzaman, M., Rahman, M.S., Nur, I.T. (2016). Influence of temperature on the growth of fecal coliform. Stamford Journal of Microbiology, 6(1), 20-23.
  • Šolić, M., Krstulović, N. (1992). Separate and combined effects of solar radiation, temperature, salinity, and pH on the survival of faecal coliforms in seawater. Marine Pollution Bulletin, 24(8), 411-416.
  • Şen, B., Sönmez, F. (2005). Bir balık üretim tesisi (Elazığ)’ndeki balık havuzlarında su kalitesi ve mevsimsel değişimleri. Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Der., 17(4), 599-603.
  • Terzi, G. (2006). Ankara ilindeki bazı gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) çiftliklerine ait su, yem ve balıkların mikrobiyolojik yönden incelenmesi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg., 32(1), 37-46.
  • Timur, G., Timur, M. (2003). Balık Hastalıkları. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Rektörlük yayınları, İstanbul, 538 s.
  • Valenzuela-Armenta, J.A., Díaz-Camacho, S.P., Cabanillas-Ramos, J.A., de Jesus Uribe-Beltrán, M., de la Cruz, M.D.C., Osuna-Ramírez, I., Báez-Flores, M.E. (2018). Microbiological analysis of Tilapia and water in aquaculture farms from sinaloa. Biotecnia, 20(1), 20-26.
  • Vasile, M.A., Metaxa, I., Plăcintă, S., Mogodan, A., Petrea, Ş.M., Platon, C. (2017). Preliminary study on bacteriological and physicochemical water profile of cyprinid fish ponds. Aquaculture, Aquarium, Conservation & Legislation, 10(1), 103-112.
  • Volkan, F., Boz, B. (2006). Türkiye’de su kaynakları geliştirme politikalarına yönelik tespitler ve öneriler. TMMOB Su Politikaları Kongresi 10-155.
  • Yıldız, P.O. (2019). Turunçgil kabuk yağlarının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrü üzerine etkileri. Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research, 5(1), 17-26.
  • Yıldırım, Ö., Korkut, A.Y. (2004). Su ürünleri yemlerinin çevreye etkisi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 21(1–2), 167–172.
  • Yılmaz, M.L., Peker, H.S. (2013). Su kaynaklarının Türkiye açısından ekono-politik önemi ekseninde olası bir tehlike: Su savaşları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi, 3(1), 57-74.
  • Zaccone, R., Mancuso, M., Modica, A., Zampino, D. (2005). Microbiological indicators for aquaculture impact in Mar Piccolo (Taranto, Italy). Aquaculture International, 13(1-2), 167-173.

The Effects of the Healing Rainbow Trout Farm on the Water Quality of the Channel, which is Located on the Şamran Channel, Located within the Boundaries of Gürpınar (Van) District

Year 2019, Volume: 2 Issue: 2, 80 - 90, 30.04.2019

Abstract

In this study, the effects of Şifa Trout Farm, Şamran
Channel on water quality were investigated. For this purpose; Between April
2006 and May 2007, some microbiological and physicochemical properties of a
total of 26 water samples taken seasonally from the entry and exit points of
the farm were determined. Total heterotrophic bacteria, total coliform
bacteria, fecal coliform bacteria numbers, pH values ​​and temperature values
​​were determined in all water samples. In the water samples taken from the
source of the Şamran channel, the mean values ​​of water temperature and pH at
the entry and exit points of the plant are as follows; 9 °C, 10.40 °C, 10.49 °C
and 6.88, 7.22 and 7.47. At different temperature ranges (5°C, 27 °C and 35 °C),
the number of heterotrophic bacteria was determined in samples taken from the
points of entry and exit of the plant; 8.8 × 103-26 × 103 cfu / 100 ml, 4.1 ×
105-11.9 × 105 cfu / 100 ml, and 4.3 × 104-80 × 104 cfu / 100 ml. The total
coliform count of water samples was determined between 233-576 cfu / 100 ml,
while the fecal coliform number ranged between 170-557 cfu / 100 ml. As a
result of the researches; It was found that Şifa Trout farm on Şamran channel
had a negative effect on microbiological quality of canal water.

Project Number

2006-FBE–087

References

  • Acar, B., Katırcıoğlu, H., Erkoç, F. (2002). Akvaryum suyunda toplam canlı koliform bakterilerin incelenmesi. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(1), 41–46.
  • Ajayi, A.O., Okoh, A.I. (2014). Bacteriological study of pond water for aquaculture purposes. Journal of Food, Agriculture & Environment, 12(2), 1260-1265.
  • Anonim (1995). American Public Health Association, Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. 19.th Edn. APHA Inc. Washington DC. Erişim tarihi: 12.10.2006.
  • Anonim (2019a). Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği. Çevre ve Orman Bakanlığı, Erişim tarihi: 24.06.2019, http://web.deu.edu.tr/atiksu/ana39/skkypdf.pdf.
  • Anonim (2019b). Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, (Sayı: 29327 / 15 Nisan 2015), Erişim tarihi: 07.08.2019, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150415-18.htm.
  • Anonim (2019c). Erişim tarihi: 28.08.2019, https://earth.google.com/web/@38.3598051,43.39707706,1985.06296349a,33554.69936235d,35y,0h,41.72491825t,0r/data=ChcaFQoNL2cvMTFjNDZmXzkyeRgBIAEoAg.
  • Atasoy, A.D., Şeneş, S. (2004). Atatürk baraj gölü’nde alabalık üretiminin oluşturduğu kirlilik yükünün araştırılması. Ekoloji, 14(53), 9-17.
  • Belli, O. (1999). Dams, reservoirs and irrigation channels of the Van plain in the period of the Urartian kingdom. Anatolian studies, 49, 11-26.
  • Bulut, C., Akçimen, U. (2015). Burdur Karamusa deresi'nde gökkuşağı alabalığı işletmesinin dere üzerine fizikokimyasal ve mikrobiyolojik etkisi. Yunus Arastırma Bülteni, 1, 45-58.
  • Cahill, M.M. (1990). Bacterial flora of fishes: a review. Microbial Ecology, 19(1), 21-41.
  • Camper, A.K., McFeters, G.A., Characklis, W.G., Jones, W.L. (1991). Growth kinetics of coliform bacteria under conditions relevant to drinking water distribution systems. Appl. Environ. Microbiol., 57(8), 2233-2239.
  • Cornel, G.E., Whoriskey, F.G. (1992). The effect of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cage culture on the water quality, zooplankton, benthos, sediments of Lac du Passage, Quebec. Aquaculture, 109, 101–117.
  • Çakır, İ. (2000). Koliform grup bakteriler ve E. coli., Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, 2, 335-344.
  • Çarbaş, A., Yanık, T., Kaya, M. (2008). Erzurum ilindeki bazı ticari gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) çiftliklerinin yetiştiricilik suyu, yem ve balıklarının mikrobiyolojik yönden incelenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 39(1), 55-60.
  • Diler, Ö., Altun, S., Çalıkuşu, F., Diler, A. (2000). Gökkusağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nin yasadığı ortam ile ilişkili kalitatif ve kantitatif bakteriyel florası üzerine bir araştırma. Turk J Vet Anim Sci, 24, 251–259.
  • Dişli, M., Akkurt, F., Alıcılar, A. (2003). Şanlıurfa balıklıgöl suyunun fiziksel parametreler yönüyle değerlendirilmesi. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der., 18(4), 81-88.
  • Dişli, M., Akkurt, F., Alıcılar, A. (2004). Şanlıurfa balıklıgöl suyunun bazı kimyasal parametrelerinin mevsimlere göre değişiminin değerlendirilmesi. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der., 19(3), 287-294.
  • Gerba, C.P. (2009). Indicator microorganisms., In Environmental microbiology (pp. 485-499). Academic Press. Güler, Ç., Çobanoğlu, Z. (1997). Su kalitesi. Ankara: TC Sağlık Bakanlığı, 95 s.
  • Gürgün, V., Halkman, A.K. (1988). Mikrobiyolojide Sayım Yöntemleri. Ankara: Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 7, 160 s.
  • Lewis, P.R., Hinshelwood, C.N. (1948). The growth of coliform bacteria in media containing nitrate and nitrite; adaptation to growth with nitrate and nitrite as nitrogen sources. Journal of the Chemical Society, 174, 824.
  • Macedo, C.F., Amaral, L.A., Sipaúba-Tavares, L.H. (2011). Microbiology quality in continuous water flow fish ponds. Semina: Ciências Agrárias, 32(2), 701-708.
  • Njoku, O.E., Agwa, O.K., Ibiene, A.A. (2015). An investigation of the microbiological and physicochemical profile of some fish pond water within the Niger Delta region of Nigeria. African journal of food Science, 9(3), 155-162.
  • Öner, M. 1987. Mikrobial Ekoloji. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi, 282 s.
  • Shaheduzzaman, M., Rahman, M.S., Nur, I.T. (2016). Influence of temperature on the growth of fecal coliform. Stamford Journal of Microbiology, 6(1), 20-23.
  • Šolić, M., Krstulović, N. (1992). Separate and combined effects of solar radiation, temperature, salinity, and pH on the survival of faecal coliforms in seawater. Marine Pollution Bulletin, 24(8), 411-416.
  • Şen, B., Sönmez, F. (2005). Bir balık üretim tesisi (Elazığ)’ndeki balık havuzlarında su kalitesi ve mevsimsel değişimleri. Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Der., 17(4), 599-603.
  • Terzi, G. (2006). Ankara ilindeki bazı gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) çiftliklerine ait su, yem ve balıkların mikrobiyolojik yönden incelenmesi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg., 32(1), 37-46.
  • Timur, G., Timur, M. (2003). Balık Hastalıkları. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Rektörlük yayınları, İstanbul, 538 s.
  • Valenzuela-Armenta, J.A., Díaz-Camacho, S.P., Cabanillas-Ramos, J.A., de Jesus Uribe-Beltrán, M., de la Cruz, M.D.C., Osuna-Ramírez, I., Báez-Flores, M.E. (2018). Microbiological analysis of Tilapia and water in aquaculture farms from sinaloa. Biotecnia, 20(1), 20-26.
  • Vasile, M.A., Metaxa, I., Plăcintă, S., Mogodan, A., Petrea, Ş.M., Platon, C. (2017). Preliminary study on bacteriological and physicochemical water profile of cyprinid fish ponds. Aquaculture, Aquarium, Conservation & Legislation, 10(1), 103-112.
  • Volkan, F., Boz, B. (2006). Türkiye’de su kaynakları geliştirme politikalarına yönelik tespitler ve öneriler. TMMOB Su Politikaları Kongresi 10-155.
  • Yıldız, P.O. (2019). Turunçgil kabuk yağlarının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrü üzerine etkileri. Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research, 5(1), 17-26.
  • Yıldırım, Ö., Korkut, A.Y. (2004). Su ürünleri yemlerinin çevreye etkisi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 21(1–2), 167–172.
  • Yılmaz, M.L., Peker, H.S. (2013). Su kaynaklarının Türkiye açısından ekono-politik önemi ekseninde olası bir tehlike: Su savaşları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi, 3(1), 57-74.
  • Zaccone, R., Mancuso, M., Modica, A., Zampino, D. (2005). Microbiological indicators for aquaculture impact in Mar Piccolo (Taranto, Italy). Aquaculture International, 13(1-2), 167-173.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

İbrahim Koç 0000-0003-0803-6801

Erdal Öğün 0000-0001-8280-4245

Project Number 2006-FBE–087
Publication Date April 30, 2019
Submission Date August 29, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Koç, İ., & Öğün, E. (2019). Gürpınar (Van) İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan, Şamran Kanalı Üzerinde Kurulmuş, Şifa Gökkuşağı Alabalık Çiftliği’nin, Kanalın Su Kalitesi Üzerine Etkileri. Doğu Fen Bilimleri Dergisi, 2(2), 80-90.