Giriş: Pandemi sürecinde hekimlerin sağlıklı yaşam tarzı davranışlarıyla kendi sağlıklarını korumaları çok önemlidir. Bu çalışma asistan hekimlerin yaşam tarzı davranışlarını ve pandeminin bu davranışlara etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Yöntemler: Bu kesitsel çalışma 1-15 Temmuz 2021 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde gerçekleştirildi. Online anket formunda asistan hekimlerin bazı özellikleri (sosyo-demografik bilgiler, COVID-19 geçirme, COVID-19 aşısı, COVID-19 endişe düzeyi, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, son bir yıldaki uyku kalitesi) ve pandemi sürecinde egzersiz, sigara, alkol, fastfood, şekerli yiyecek ve meyve-sebze tüketimindeki değişikler sorgulandı.
Bulgular: Çalışmaya alınan 192 hekimin yaş ortalaması 28,95±3,19 (24-45) yıl, %54,2’si (n=104) erkekti. COVID-19’u geçirenlerin oranı %46,4 (n=89) idi. COVID-19’u geçirenlerin %50,6'sı semptomların şiddetini "orta şiddetli" olarak tanımladı. Beden kitle indeksine göre hekimlerin %8,3’ü (n=16) obez, %33,3’ü (n=64) fazla kiloluydu. Hekimlerin %7,3’ünün (n=14) kronik hastalığı olduğu, %29,7’sinin (n=57) sigara içtiği, %23,4 (n=45)’ünün alkol kullandığı ve %31,3’ünün (n=60) hiç egzersiz yapmadığı saptandı. Pandemi sürecinde sigara ve alkol kullanımında artma sırasıyla %56,1 ve %20 olarak bulundu. Hekimlerin %39,6’sının (n=76) pandemi sürecinde egzersiz yapmayı azalttığı ve %35,4’ünün (n=68) kilo aldığı, %18,2’sinin (n=35) meyve-sebze tüketimini azalttığı, %38,5'inin (n=74) şekerli yiyecekleri ve %40,1'inin (n=77) fast food/hazır gıdaları daha fazla tükettiği belirlendi.
Sonuç: Çalışmamızın sonuçları hekimlerin önemli bir kısmının sağlıklı yaşam tarzı davranışlarına dikkat etmediklerini göstermektedir. Pandemi sürecinde hekimlerin yarısından fazlasının meyve-sebze tüketiminin değişmediği, önemli bir kısmının sigara, şekerli gıda ve fastfood/hazır gıdaları daha çok tükettiği, egzersiz yapmayı azalttığı ve kilo aldığı bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2021 |
Submission Date | August 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 48 Issue: 3 |