Bu
çalışma, Türkiye Türkçesinde ve Kuzeybatı Karaycasında uyumla etkileşen ve
uyuma yansız kalan sesleri karşılaştırmakta ve uyumca hedeflenen özelliğin
(yani uyum sürecinde aynılığı hedeflenen özelliğin) iki lehçede de ünlülere ait
bir dilönü özelliği olduğunu savunmaktadır. Çalışma, sesbilimde “damaksıl”,
“damaksıllaşmış” ve “önekaymış” olmayı ayırt etmekte ve uyumdaki hedef
özelliğin “damaksıllaşmış” ile ilgili olan [öndil] olduğunu göstermeyi
amaçlamaktadır. Bilindiği gibi Türkçede devinimsel uyum, sözcükte devinimsellik
açısından ünlüler arasında uyuşma gerektirir (örn. Yavaş, 1980; Kardeştuncer,
1983; Ergenç, 1995; Kabak, 2011). Ancak kimi öndil ünsüzleri uyumla etkileşerek
uyumda hedeflenen özelliği [arkadil]den [öndil]e dönüştürmektedir (Levi, 2002).
Diğer bir
taraftan, özellik açısından /i/ ile örtüştüğü düşünülen /j/ sesbirimi, uyumla herhangi
bir etkileşime girmemektedir. Bu yansızlık, /j/ ve /i/ seslerinin tümüyle aynı
özelliklere sahip olmadığını göstermektedir. Çalışma, bu nedenle, /j/’nin (yalnızca
seslemsel olarak /i/’den farklı) bir yarıünlü olduğu görüşünü (örn. Clements ve
Sezer, 1982) sorgulamakta ve /j/’nin Türkçe ve Karaycadaki davranışından yola
çıkarak uyum ve damaksıllaşma arasındaki etkileşimi araştırmaktadır. Çalışma, Ünlü-yeri
Kuramı (Vowel-place Theory, Clements ve Hume, 1995) çerçevesinde bir öneri
sunmakta; betimleyici, durum belirleyici bir yöntem izlemektedir. Çalışmanın
sonuçları ise şu şekildedir: (i) Türkçedeki /j/ akıcı bir ünsüzken, Karaycadaki
/j/ bir yarıünlüdür, (ii) hem Türkçede hem de Karaycada uyumun hedeflediği özellik
[öndil], yani ünlülere ait dilönüdür, (iii) Türkçede ünlü uyumuna, bu özelliği
içeren ünsüzler de katılabilir, (iv) damaksıl, damaksıllaşmış ve önekaymış
ayrımının yapılması sesbilimsel olarak gereklidir, (v) sesleri ayırt
edici sesbilgisel özellikler sesbilimsel süreçleri açıklamada önemli rollere
sahiptir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Linguistics |
Journal Section | Review Article |
Authors | |
Publication Date | July 3, 2019 |
Submission Date | March 5, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 170 Issue: 2 |