Objective: Beta amanitin has been used in experiment and has been purified only around 90%purity using existing methods. In this study, it has been aimed to describe the method in orderto produce high-purity beta amanitin using preparative HPLC.Methods: Amanita phalloides mushrooms hve been collected, extracted and purified 2 timesusing preparative HPLC. Validation of the toxin has been performed by comparison of retentiontime at HPLC and ultraviolet spectrum.Results: Beta amanitin was obtained with 91% (±2.36) purity after first purification process.Beta amanitin was obtained with 99,2% (±0.38) purity after second purification process. Itseemed that purified toxin and standard were given maximum absorbance at 303 nm andminumum absorbans at 263 nm, and the structure of the spectrums for both was similar.Conclusion: Beta amanitin with >%99 purity can be produced by this method
Amaç: Beta amanitin nadiren bilimsel araştırmalarda kullanılmakta ve kullanımı gün geçtikçeartmaktadır. Piyasada bu ürün %90 saflıkta ticari olarak satılmaktadır. Bu araştırmada yükseksaflıkta beta amanitin üretme yöntemi tanımlanmıştır.Yöntem: Saflaştırma işlemi Amanita phalloides mantarlarından ekstraksiyonla yapılmıştır.Öncelikle bu mantarlar toplanmış, ekstrakte edilmiş, 2 defa preparatif HPLC ile saflaştırmaişlemi uygulanmıştır. Toksinin karşılaştırması, analitik HPLC sisteminde tutulma zamanı veultraviyole spektrumu karşılaştırılması yöntemleriyle yapılmıştır.Bulgular: İlk saflaştırma sonucunda elde edilen beta amanitin saflık oranı %91(±2,36) olarakölçülmüştür. İkinci saflaştırma sonucunda elde edilen beta amanitin saflık oranı %99,2(±0,38)olarak ölçülmüştür. Saflaştırma sonucu elde ettiğimiz toksin ile beta amanitin standardın UVspektrumlarında her ikisinde de 303 nm’de maksimum, 263 nm’de minimum absorbans verdiğive spektrum yapısının aynı olduğu görülmüştür.Sonuç: Tanımladığımız bu yöntemle, >%99 saflıkta beta amanitinin üretilmesi mümkündür
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 14 Issue: 3 |