Decreases in the amount of
precipitation and increases in temperature values are important factors in the
formation of drought. Drought has many negative effects for both human and
ecological balance. The decrease of vegetation, the yield obtained from
agricultural products and clean water resources are among the negative effects of
drought. In this study, drought estimation
was made in Çukurova Basin, which is one of the regions of drought. For this
purpose, drought analysis was performed by the Standard Precipitation Index
(SPI) method using the monthly average precipitation data of different
meteorological stations in the basin. Models were developed with Adaptive Neuro
Fuzzy Inference System (ANFIS) by using the SPI values obtained from the
drought analysis. Among the developed models, the best results were obtained in
the ANFIS model developed using the 9-month SPI values and it was shown that
the developed model was usable.
Yağış miktarındaki azalmalar ve
sıcaklıktaki yükselmeler kuraklığın oluşumundaki önemli faktörlerdendir.
Kuraklık gerek insanlar için gerekse ekolojik denge için birçok olumsuz etkiyi
de beraberinde getirmektedir. Bitki örtüsünün azalması, tarım ürünlerinden elde
edilen verimin düşmesi ve temiz su kaynaklarının azalması kuraklığın olumsuz
etkilerindendir. Bu
çalışmada, kuraklığın hissedildiği bölgelerden biri olan Çukurova Havzası’nda
kuraklık tahmini yapılmıştır. Bunun için havzada bulunan farklı meteoroloji
istasyonlarına ait aylık ortalama yağış verileri kullanılarak Standart Yağış
İndisi (SYİ) yöntemiyle kuraklık analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda elde
edilen SYİ değerleri kullanılarak Uyarlanabilir Ağ Tabanlı Bulanık Çıkarım
Sistemi (ANFIS) yöntemi ile modeller geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller
içerisinde en uygun sonuçlar 9- aylık SYİ değerleri kullanılarak geliştirilen ANFIS
modelinde elde edilmiştir ve bu modelin kullanılabilir olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 1 |