Küreselleşme dahilinde hızlı harcama ve tüketime yönelik artan bir eğilim söz konusu olmuştur. Hızlı yaşam temposu içerisinde insanların yemek yeme eylemlerine ayırdıkları zaman dilimi kısalmıştır. Değişen beslenme alışkanlıkları ile gıdaların güvenilirliği ve besin değerleri ikinci plana atılmıştır. Ne var ki, gün geçtikçe hız olgusuna karşı farklı tepkiler ortaya çıkmaya başlamıştır. Tepkiler sonucunda sağlıklı, güvenilir, adil gıda ve gıda hakkı gibi kavramlar ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu tepkilerin en önemlilerinden biri, hızlı tüketim alışkanlıkları ile mücadele etmek, yerel gelenekleri ve daha yavaş bir yaşamı savunmak amacı ile İtalyan yazar Carlo Petrini’nin önderliğinde 1980’lerde ortaya çıkan Slow Food hareketi olmuştur. Bu hareketle birlikte toprak ana için mücadeleler verilmeye başlanmıştır. Mücadeleler ile de bir bilinç kazandırılmıştır. Bu çalışmada Slow Food’un da felsefesi olan “iyi, temiz, adil gıda” politikasının geçmişten günümüze gelişme ve yaygınlaşma hikayesi Carlo Petrini’nin kaleme aldığı “Terra Madre” adlı kitabın incelenmesi dahilinde yansıtılmaya çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Değerlendirmeler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.