Değişen
yaşam koşulları nedeniyle obezite ve obezite ile ilişkili endokrin
hastalıkların görülme sıklığı artmıştır. Bu hastalıkların önlenmesinde yaşam
tarzı değişikliklerine ek tedavi seçenekleri aranmaya başlamıştır. D-alluloz
fruktozun 3. karbon epimeridir ve doğada nadiren bulunmaktadır. D- alluloz,
güçlü antioksidan etkileri, bağırsak sindirim enzimlerine karşı inhibe edici
aktivitesi, hepatik çekirdekten sitoplazmaya glukokinazın translokasyonu ve
intestinal mukoza yoluyla glukozla rekabetçi transport gibi çeşitli
mekanizmalar yoluyla aktivite göstermektedir. Ayrıca, yağların metabolizması
ile ilgili olarak antihiperlipidemik, antihipertrigliseridemik etkileri de
bulunmaktadır. D-alluloz ile ilgili ratlar üzerinde yapılan toksisite
çalışmalarında herhangi bir yan etkisi gösterilmemiş ve güvenli olarak kabul
edilmiştir. Oral yol ile alınan monosakkaritlerin emilimini azaltması, yağ
asidi oksidasyonunu arttırırken, glukoz oksidasyonunu baskılaması gibi
etkilerinden dolayı obezite ve ilişkili hastalıkların tedavisinde yaşam tarzı
değişikliği ile beraber alternatif bir tedavi yöntemi olarak düşünülebilir.
Due to changing living conditions, the incidence of
obesity and endocrine diseases related to obesity has increased. In addition to
lifestyle changes, alternative treatment options are being sought in the
prevention of these diseases. D-allulose is the 3rd carbon epimer of fructose
and is rarely found in nature. D-allulose shows activity through various
mechanisms such as strong antioxidant effects, inhibitory activity against
intestinal digestive enzymes, translocation of glucokinase from hepatic nucleus
to cytoplasm and competitive transport by glucose through intestinal mucosa. In
addition, there are antihyperlipidemic, antihypertriglyceridemic effects
related to lipid metabolism. Toxicity studies on D-allulose-related rats did
not show any side effects and were considered safe. Reducing absorption of oral
monosaccharides can be thought of as an alternative treatment modality with
obesity and lifestyle changes due to its effects such as suppressing glucose
oxidation while increasing fatty acid oxidation.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2019 |
Submission Date | October 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 3 |