Krill oil is obtained from Euphausia superba, which lives in the oceans. Omega 3 fatty acids
in Krill oil are found in the form of phospholipids. Astaxanthin is a strong
antioxidant compound. Also, it is a food supplement containing astaxanthin,
Vitamin A, and Vitamin E. Omega 3 fatty acid supplements; It is known to be
important in mental development, hyperlipidemia, premenstrual syndromes,
inflammatory and cardiological diseases. In recent years, Krill oil has gained
more importance than fish oil. Also, because Krill lives on the surface in the
oceans, there is less risk of containing toxins and environmental pollution. In
studies, it is generally recommended to take 1-3 g daily for therapeutic effect
and 500 mg as a supplement. It is safe to use in pregnant women. Due to the
high content of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid and the high
absorption rate, the new focus of researchers has been on Krill oil. In this
article, published scientific studies on the content, bioavailability, in vivo and clinical activity studies
and side effects of krill oil have been reviewed.
Krill
yağı, okyanuslarda yaşayan “Euphausia
superba” isimli deniz canlısından elde edilen bir maddedir. Krill yağında
yüksek oranda Omega 3 yağ asitleri bulunur ve bu yağ asitleri fosfolipitler
şeklindedir. Ayrıca, astaksantin, A vitamini ve E vitamini içeren bir besin
takviyesidir. Astaksantin kuvvetli antioksidan özelliğe sahip bir maddedir.
Omega 3 yağ asit takviyelerinin; zihinsel gelişimde, hiperlipidemide,
premenstrual sendromlarda, enflamatuvar ve kardiyolojik hastalıklarda önemli
olduğu bilinmektedir. Son yıllarda Krill yağı balık yağından daha fazla önem
kazanmıştır. Ayrıca, okyanuslarda yüzeyde yaşadıkları için toksin ve çevresel
kirlilik içerme riski de daha azdır. Çalışmalarda genellikle terapötik etki
için günlük doz 1-3 g olarak belirlenmiştir. Takviye edici olarak
kullanıldığında ise 500 mg dozda alınması önerilmektedir. Hamilelerde de
kullanımı güvenlidir. Dokosaheksanoik asit ve Eikosapentaenoik asit içeriğinin
yüksek olması Krill yağının önem kazanmasına sebep olmuştur. Ayrıca bu yağın
emiliminin fazla olmasından dolayı araştırmacıların yeni odak noktası Krill
yağı olmuştur. Bu makalede, Krill yağının içeriği, biyoyararlanımı, in vivo ve klinik aktivite çalışmaları,
yan etkileri ile ilgili yayınlanmış olan bilimsel çalışmalar derlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | May 31, 2020 |
Submission Date | October 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 10 Issue: 2 |