Amaç: Araştırma, yoğun bakımda tedavi gören hastaların enteral beslenme sürecinin ve bu süreçte gelişebilecek komplikasyonların incelenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir.
Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın örneklemini Mayıs-Ekim 2018 tarihleri arasında yoğun bakım ünitelerinde enteral beslenme uygulanan 110 hasta oluşturmaktadır. Veriler araştırmacılar tarafından “Enteral Beslenme Uygulanan Hastalara İlişkin Veri Toplama Formu” kullanılarak, her hasta için üç günlük süreci kapsayacak şekilde toplanmıştır. Mekanik barsak obstrüksiyonu, paralitik ileus, jeneralize peritonit, akut pankreatit, inflamatuvar barsak hastalığı, GİS kanama, Mide CA, Özefagus CA tanısı ve jejunostomisi olan; 3 gün boyunca izlem yapılmadan yoğun bakımdan ayrılan ve bu süreç içerisinde enteral beslenmesi durdurulan hastalar araştırma kapsamından çıkarılmıştır. Veriler sayı, yüzde, standart sapma, minimum, maksimum ve ortalama olarak hesaplanmıştır.
Bulgular: Araştırmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 72,3114,24 olup, %85,5’i 59-93 yaş aralığındadır. Hastaların %62’si erkektir ve %25,5’inin tıbbi tanısının serebrovasküler hastalık olduğu belirlenmiştir. Hastaların %91,8’ine sürekli enteral beslenme, %8,2’sine aralıklı enteral beslenme uygulandığı bulunmuştur. Hastaların tümüne (n=110) hastaneye yatışlarının ilk günü enteral beslenme başlanmıştır. Beş hastada tedavi ve bakım uygulamaları nedeniyle beslenmeye ara verilmiştir. Enteral beslenmeye ara verilen süre ortalama 74,5 saat olarak bulunmuştur.
Sonuç: Takip edilen üç günlük süre içerisinde hastaların hiçbirinde enteral beslenmeye ilişkin komplikasyon görülmemiştir. Araştırmanın hasta sayısının daha fazla olduğu büyük merkezlerde farklı örneklem grupları ile yapılması önerilmektedir.
Aim: The study was conducted as a descriptive study to investigate nutritional process and complications occur in patients undergoing enteral nutrition in intensive care.
Material and Methods: The study was conducted between May to October 2018 with 110 patients with enteral nutrition in intensive care units. The data were collected with Data Collection Form for Patients with Enteral Nutrition for three days. Patients diagnosed with mechanical bowel obstruction, paralytic ileus, peritonitis, pancreatitis, inflammatory bowel disease, GI bleeding, stomach CA, esophagus CA; who have jejunostomy; who left the intensive care and whose enteral nutrition was stopped before follow-up period were excluded from the study. The data were calculated as number, percentage, standard deviation, minimum, maximum and mean.
Results: The mean age of the patients was 72.3114.24, and 85.5% of them were between 59-93 years of age. 62% of the patients were male and 25.5% of them were diagnosed with cerebrovascular disease. 91.8% of patients had continuous enteral nutrition and 8.2% of them had intermittent enteral nutrition. Enteral feeding was started on first day of hospitalization to all patients (n = 110). Enteral feeding was interrupted in five of the patients. The mean time of interruption was found 74.5 hours.
Conclusion: During the three-day follow-up period, none of the patients had complications related to enteral nutrition. It is recommended that the research should be carried out with different sample groups in large centers where the number of patients is higher.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 21, 2020 |
Submission Date | July 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 10 Issue: 3 |