Son yıllarda,
internetin ortaya çıkışı ve gelişmesi ile üniversitelerde uzaktan eğitim
programları ve kurumları yaygınlaşmıştır. Rekabetin yoğun olduğu uzaktan eğitim
alanında, kurumların verdiği hizmetin kalitesinin ölçülmesi, kurumların sürdürülebilir
olması için gereklidir. Çalışmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim
Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yer alan programlarda kayıtlı olan 261
öğrenci ile anket yapılmıştır. Öğrencilerin aldıkları hizmetin kalitesine dair
algı ve beklentileri, uzaktan eğitime uyarlanmış SERVQUAL ölçeği ile
ölçülmüştür. SERVQUAL ölçeğinin ana kalite boyutları; Empati, Güven,
Heveslilik, Güvenilirlik ve Web Sitesi İçeriği olarak ele alınmıştır. Kurum
uzmanlarına, kalite boyutlarından hangisini iyileştirmenin kurum açısından en
iyi sonucu vereceği SMART-AHP kullanılarak sorulmuş ve değerlendirmeler elde
edilmiştir. Son olarak ise literatürde ilk defa SERVQUAL ve SMART-AHP birlikte
kullanılarak, kurumun kalite boyutlarından hangisinde yapacağı
iyileştirmenin, öğrencilerin algıladıkları hizmet kalitesini en çok
arttıracağını, hizmeti veren ve alan bağlamında bütünleşik olarak
değerlendirmek mümkün olmuştur. Çalışmanın, hizmet sunan karar vericilere kalite iyileştirme stratejilerini
oluşturmada rehber olabileceği düşünülmekte ve hizmet veren ile alanı birlikte
ele alması nedeniyle gelecek çalışmalara yön vermesi beklenmektedir.
In recent
years, distance
education programs has become widespread in universities with the presence and
development of internet. In distance learning sector where competition is
intense, measuring the quality of education is indispensable for sustainability
and viability of education programs. In the study, a survey is conducted with
261 students who are enrolled in a program at Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan
Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi. Perceptions and expectations of students about
the quality of service which they receive, is measured by SERVQUAL scale which
is adapted to distance learning. The main quality dimensions of SERVQUAL scale are; Empathy, Assurance, Responsiveness, Reliability and Website Content. The
institution's experts evaluated by SMART-AHP which dimension of quality must be
improved to achieve best result for the institution. Finally, SERVQUAL and
SMART-AHP were used together for the first time in the literature to assess
which of the quality dimensions of the institution will improve the quality of
services that students perceive most. The
study is thought to be able to guide quality improvement strategies to service
decision makers and is expected to direct future work due to its framework
which is dealing with both service provider and receiver at the same time.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2019 |
Acceptance Date | February 5, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 19 Issue: 2 |