Bu
araştırmanın amacı güneş enerji destekli laboratuvar tipi bantlı mikrodalga
kurutucuda kabak dilimlerinin kurutularak toplam kurutma zamanını düşüren bir
kontrol yapısı oluşturmaktır. Mikrodalga kurutucusu 0,245 m/dk bant hızı
kullanılarak farklı üç mikrodalga gücünde (0,7, 1 ve 1,4 kW) çalıştırılmıştır.
Deneylerde enerji sarfiyatını azaltmak için güneş enerjisinden elde edilen sıcak
hava kurutma havası olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada 5 mm kalınlığındaki
kabak dilimlerinin kuruma davranışlarına olan etkisi incelenmiştir. Elde edilen
sonuçlar Page, Henderson&Pabis, Two term exponential ve Wang&Singh
kurutma modelleri kullanılarak en uygun modelin tespiti için
karşılaştırılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda tüm kuruma şartlarına göre
Page Modelinin, ürünlerin kuruma davranışını açıklamada diğer modellere göre
daha uygun olduğu belirlenmiştir.
The purpose of this research is to create a control structure that reduces the total drying time of the zucchini slices in the laboratory type band microwave dryer assisted solar energy. The microwave dryer was operated at three different microwave powers (0.7, 1 and 1.4 kW) using a band speed of 0.245 m / min. In experiments, drying air to be success from solar energy to reduce energy consumption. In this study, the effect of 5 mm thick zucchini slices on drying behavior was investigated. The obtained results were compared for determination of the most suitable model using Page, Henderson & Pabis, Two term exponential and Wang & Singh drying models. As a result of these evaluations, it was determined that the Page Model is more suitable than the other models in describing the drying behavior of the products according to all the drying conditions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | UMAS 2017 International Engineering Research Symposium |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2018 |
Submission Date | November 23, 2017 |
Acceptance Date | November 23, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |
Açık Dergi Erişimi (BOAI)
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.