Çalışmada, Brown Swiss ırkı
ineklerden elde edilen sütlerin mikrobiyolojik kalite standartları ile
mikrobiyolojik parametreler (somatik hücre sayısı ve toplam bakteri sayısı)
arasındaki farklar araştırılmıştır. Erzincan ilinde yetiştirilen 15 adet Brown
Swiss ırkı inek, hayvan materyali olarak kullanılmıştır. Erken laktasyon
döneminin ilk ayının ikinci haftasında günlük süt örnekleri ineklerden
toplanmıştır. Çalışmada, Brown Swiss ineklerin sütlerindeki mikrobiyolojik
parametreler ile Avrupa Birliği ve Türk kalite standartları arasındaki farklar
belirlenmiştir. İneklerin sütlerinde somatik hücre sayısı (SHS) ve toplam
bakteri (TB) seviyeleri, Avrupa Birliği için bildirilen kalite standartları (en
fazla 400.000 hücre/mL SCC, en fazla 100.000 adet/mL TB) ve Türk Standartları
(en fazla 500.000 hücre/mL SCC; en fazla 100.000 adet/mL TB) ile tek örnek t
testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Erzincan İli'nde yetiştirilen Brown
Swiss ırkı ineklerden elde edilen SHS (46.570 hücre/mL) ve TB seviyeleri
(48.066 adet/mL) AB ve Türk kalite standartlarına göre arzu edilen düzeylerdir.
SHS ve TB sayısı süt ürünlerinin üretimi için önemlidir. Çünkü belirtilen
mikrobiyolojik parametreler süt kalitesini ve arzu edilen lezzeti
değiştirebilir. Çalışma sonuçlarına göre, Erzincan İli'nde yetiştirilen Brown
Swiss ırkı ineklerden toplanan sütteki SHS ve TB sayıları, Avrupa Birliği ve Türk
kalite standartları için uygun bulunmuştur.
In the study,
differences between microbiological quality standards and obtained microbiological
parameters (somatic cell count and total bacteria count) of milk obtained from
Brown Swiss cows were studied. 15 Brown Swiss cows that are grown at Erzincan
Province were used as animal material. The daily milk samples during second
week of first month of early lactation period were collected from cows. In the
study, differences between microbiological parameters in milk of Brown Swiss
cows and European Union and Turkish quality standards were obtained. The milk
somatic cell count (SCC) and total bacteria (TB) levels of cows were compared
with the quality standards for European Union (max. 400,000 cell/mL SCC; max.
100,000 TB per mL) and Turkish Standards (max. 500,000 cell/mL SCC; max. 100,000
TB per mL) using one-sample t test. TB counts (48,066 per mL) and SCC (46,570
cell/mL) of milk obtained from Brown Swiss cows raised from Erzincan Province
were desirable levels according to EU and Turkish quality standards. The SCC
and TB counts are important to production of dairy products because announced
microbiological parameters can change milk quality and desirable flavor.
According to results in study, SCC and TB counts in milk collected from Brown
Swiss cows raised in Erzincan Province were favorable to European Union and
Turkish quality standards.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2019 |
Submission Date | April 8, 2019 |
Acceptance Date | June 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 3 |