Bu çalışmanın amacı gökkuşağı alabalığı yemine farklı
oranlarda eklenen Origanum vulgare L. uçucu yağının büyüme performansı, lizozim
ve antioksidan aktiviteleri ve hastalık direnci üzerine etkilerinin belirlenmesidir.
Balıklar (26-27 g), dört farklı konsantrasyonda (0.125, 1.5, 2.5 ve 3.0
ml/kg) O. vulgare uçucu yağı ilave
edilmiş yem ile 90 gün boyunca beslenmiştir. O. vulgare uçucu yağı içeren yemle beslenen gruplarda
sadece 0.125 ml/kg konsantrasyonu hariç diğer gruplarda büyüme değerlerinde
kontrol grubuna göre önemli bir artış belirlenmiştir (P<0.05). Balıklardaki
yem dönüşüm ve yem değerlendirme oranları ise 1.5 ve 3.0 ml/kg oranında O. vulgare uçucu yağı içeren yemle
beslenen gruplarda diğer gruplara göre artış göstermiştir (P<0.05). Balıkların
antioksidan enzim aktiviteleri (plazma süperoksit dismutaz (SOD), plazma katalaz (CAT)) ve lizozim aktivitesi
belirlenmiştir. Plazma süperoksit dismutaz (SOD) ve lizozim aktivitesi
düzeyleri kontrol grubuna göre O. vulgare
uçucu yağı ile beslenen diğer gruplarda yüksek seviyede saptanmıştır. in vivo antibakteriyel aktivitenin tespiti
amacıyla, balıklara V. anguillarum
patojeni ile deneysel enfeksiyon uygulamaları yapılmış ve O. vulgare uçucu yağı içeren yemle beslenen tüm gruplarda ölüm
oranında önemli derecede azalma tespit edilmiştir (P<0.05). Sonuç olarak, O. vulgare uçucu yağının balık yemine ilave
edilmesi balıklarda büyümeyi destekleyici, lizozim ve antioksidan aktiviteyi
arttırıcı ve aynı zamanda patojenlere karşı direnci artırıcı bir etki göstermiştir.
Anahtar
kelimeler: Gökkuşağı
alabalığı, Origanum vulgare L., uçucu
yağ, büyüme performansı, hastalık direnci,
lizozim aktivitesi, antioksidan
aktivite, Vibrio anguillarum
Gökkuşağı alabalığı Origanum vulgare L. uçucu yağ büyüme performansı hastalık direnci lizozim aktivitesi antioksidan aktivite
Subjects | Hydrobiology |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 13 Issue: 1 |