Bu araştırma Yozgat ilinde yaşayan insanların balık
tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konması amacı ile
yapılmıştır. Veriler 2016 yılı içerisinde tesadüfi örnekleme yöntemine göre
17-67 yaş aralığında 270 kişi ile görüşülerek anket yolu ile elde edilmiştir. Yozgat’ta yaşayanların %82’sinin balık
tükettiği görülmüştür. Balık tüketim tercihini %60,6 ile en yüksek oranda
sağlıklı ve dengeli beslenme oluştururken, tüketmeme nedenini ise % 57,1 ile en
fazla oranda balığı sevmeme oluşturmaktadır. Katılımcıların %97,7’si taze,
%1,3’ü dondurulmuş, %1 konserve ürünleri tercih ettikleri tespit edilmiştir. En
çok tüketilen su ürünü %94 ile hamsidir.
This research has been conducted to display the fish consumption habits and preferences of people living in the Yozgat province. In 2016, the data were collected through questionnaires with 270 people in the age range 17-67 according to the random sampling method. 82 % of participants consume fish. Fish consumption preference is highest with 60.6% while healthy and balanced nutrition constitute the most and the reason for not consuming is 57.1%. It has been determined that 97.7 % of the participants consume fish as a fresh, 1.3 % frozen and prefer 1 % preserves. Anchovy is the most consumed sea food with 94% consumption.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Hydrobiology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 14 Issue: 1 |