Bu çalışmada, Antalya Körfezi’ndeki
tekir balığı (Mullus surmuletus, L.,
1758)’nın biyometrik değerlerini ve yağ asidi bileşiminin aylık değişimi
incelenmiştir. Çalışmada boyları 13,83-17,33cm, ağırlıkları 28,50-67,70g, olan
toplam 80 adet tekir balığı kullanılmıştır.
Yağ asidi analizleri sonucu palmitik asit (C16:0), oleik asit (C18:1n-9c),
dekosahekzaenoik asit (C22:6n-3) ve stearik asit (C18:0) en yüksek seviyede
belirlenmiştir. Tekir balığında ortalama n-3/n-6 oranı 2,69; ortalama n-6/n-3
oranı 0,39, ortalama DHA oranı % 26,99 ve ortalama EPA+DHA değeri %20,53 olarak
tespit edilmiştir. Bulgular, tekir balıklarının yüksek düzeyde EPA, DHA ve n-3
içermesi nedeniyle iyi bir besin kaynağı olduğunu göstermektedir.
In this study, biometric values and
fatty acid composition of striped red mullet (Mullus surmuletus, L., 1758) in Antalya Bay were investigated as
monthly. A total of 80 striped red mullet were used in the study, which were
13,83-17,33 cm tall and weighing 28,50-67,70 g.According to fatty acid
analysis, the major fatty acids were palmitic acid (C16:0), oleic acid
(C18:1n9c), docosahexaenoic acid (C22:6n-3) and stearic acid (C18:0). The mean n-3 / n-6
ratio in the striped red mullet was 2.69; The mean n-6 / n-3 ratio was 0.39,
the mean DHA ratio was 26.99%, and the mean EPA + DHA value was 20.53%. This
study shows that striped red mullet are a good source of nutrients due to high
levels of EPA, DHA and n-3 nutritional values.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Hydrobiology, Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 14 Issue: 3 |