Due to favourable climate conditions in the country, Turkey has a significant role in global production and export of various fruits and vegetables. Included in this list, tomato is a significant product which covers more than 40% of domestic vegetable production in Turkey, is widely consumed in the domestic market and provides raw material for the food industry. In this study, the losses in the first stages of the production of tomato, one of the most important export items of Turkey, were examined and the competitive power for tomato and tomato paste was determined by the Revealed Comparative Advantages (RCA) index of Balassa. Tomato is the vegetable with the highest rate of losses among those examined for Turkey. The losses in tomato production increased in 2000-2019 period and producer prices decreased in real terms. Despite having comparative advantage figures of 3.19 and 5.49 for tomato and tomato paste respectively, it was found out that RCA value of Turkey decreased in the analysed period. Compared to significant producers in EU with the output/ınput ratios of 1.21-1.93, Turkey has an output/ınput ratio of 1.07-1.97 for tomato production.
Türkiye uygun iklim koşulları nedeniyle çok sayıda meyve ve sebzede dünya üretiminde ve ihracatında önemli paya sahiptir. Bu ürünler içerisinde yer alan domates, Türkiye’deki sebze üretiminin %40’ından fazlasını karşılayan, iç tüketimde de yüksek tüketim miktarları nedeniyle önemli olan ve gıda sanayine hammadde sağlayan en önemli üründür. Bu çalışmada, önemli ihraç ürünlerimizden olan domateste üretimin ilk aşamalarındaki kayıplar incelenmiş ve Balassa’nın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) endeksi ile domates ve domates salçası için rekabet gücü belirlenmiştir. Türkiye’de incelenen sebzeler içinde en fazla kaybın olduğu ürün domatestir. Domates üretiminde 2000-2019 yılları arasında kayıplar artmış ve üretici fiyatları reel olarak azalmıştır. Türkiye, domateste 3.19 ve domates salçasında 5.49 ile rekabet gücüne sahip olmakla birlikte, incelenen dönemlerde AKÜ’nün azaldığı belirlenmiştir. Aynı dönemlerde rekabet açısından önemli olan AB’deki önemli üretici ülkelerin sebze üretimindeki output/input oranları 1.21-1.93,Tür-kiye’nin domates üretimindeki output/input oranları ise 1.07-1.97’dır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Trade, Agribusiness |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 1 Issue: 2 |