Fagopyrum belongs to family Polygonaceae that grown since ancient years. The genus Fagopyrum contains two important buckwheat species: the common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) and Tatar buckwheat (Fagopyrum tataricum Gaertn.). Apart from these two important species, the species Fagopyrum cymosum is not widely cultivated, but it has an important place in Chinese medicine. Buckwheat has been included in the diet as an alternative product in recent years due to its important nutritional content and beneficial effects on health. Buckwheat seeds are in the pseudo-cereal group due to their differences compared to other cereals. The most important of these differences is that buckwheat is not monocotyledon like other cereals, it is a dicotyledon. Buckwheat grains and other tissues contain a large number of nutraceutical compounds. Buckwheat is a remarkable grain with protein, polysaccharide, dietary fiber, lipids, polyphenols, especially with routine and micronutrient (minerals and vitamins) content. In addition, the idea that the nutritional value can be increased by germinating buckwheat seeds has gained importance in recent years. It has been reported that buchwheat have many pharmacological properties such as antioxidant, antitumor, antidiabetic, antibacterial. These properties are attributed to its rich contents. Due to its health benefits, demand for buckwheat has been increasing in recent years. In this review, the researches on the general usage of buckwheat, its chemical components and pharmacological properties are summarized
Karabuğday, Polygonaceae familyasına ait çok eski
çağlardan beri yetiştirilen bir üründür. Fagopyrum
cinsi iki önemli karabuğday türü içermektedir: Yaygın karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench ve Tatar
karabuğdayı (Fagopyrum tataricum
Gaertn.). Bu iki önemli tür dışında Fagopyrum
cymosum türü ise çok yaygın yetiştirilmemekle
birlikte özellikle Çin tıbbında önemli bir yere sahiptir. Karabuğday, sahip olduğu önemli besin
içeriği ve sağlık üzerine yararlı etkileri sebebiyle son yıllarda alternatif
bir ürün olarak diyete dahil edilmektedir. Karabuğday tohumları, diğer
tahıllarla kıyaslandığında sahip olduğu farklılıklar nedeniyle pseudo-tahıl grubu
içerisindedir. Bu farklılıklardan en önemlisi, karabuğdayın diğer tahıllar gibi
tek çenekli olmayıp, çift çenekli bir bitki olmasıdır. Karabuğday taneleri ve
diğer dokular çok sayıda nutrasötik bileşik içermektedir. Karabuğday protein,
polisakkarit, diyet lifi, lipit, polifenollerden özellikle rutin ve mikro besin
(mineraller ve vitaminler) içeriği ile dikkat çekici bir tahıldır. Ayrıca son
yıllarda karabuğday tohumlarının çimlendirilmesi ile besleyici değerinin artırılabileceği
fikri önem kazanmaktadır. Zengin içeriği sayesinde karabuğdayın antioksidan,
antitümör, antidiyabetik, antibakteriyel gibi birçok farmakolojik özeliklere
sahip olduğu bildirilmiştir. Sayılan bu
sağlık faydaları nedeni ile son yıllarda karabuğdaya olan talep artmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Issue: 16 |