The prevalence of food allergies in our country and the world has increased in recent years. Although there are changes in allergen nutrients depending on the nutritional cultures of the countries, mostly eight foods cause allergies. Food allergies occur with IgE-mediated as well as non-IgE-mediated mixed-type reactions. IgE-induced reactions are an important public health problem that can be life-threatening. Considering the factors that cause food allergies, it is thought that besides the family history of atopy, environmental exposures, changes in the variety, amount, and balance of the microbiota are triggered. Microbiota is believed to have a promise in preventing or alleviating the course of food allergies. In this review, a literature study was conducted on the relationship between intestinal microbiota and food allergies.
Ülkemizde ve dünyada son yıllarda besin alerjilerinin yaygınlığında artış gözlenmektedir. Ülkelerin beslenme kültürlerine bağlı olarak alerjen besin maddelerinde değişiklik olsa da, çoğunlukla sekiz besin alerjiye sebebiyet vermektedir. Besin alerjileri IgE aracılı olduğu gibi IgE aracılı olmayan mikst tip reaksiyonlar ile de gerçekleşmektedir. IgE kaynaklı reaksiyonlar yaşamı tehdit edebilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Süt çocuklarında besin alerjilerine neden olan faktörlere bakıldığında, ailede atopi öyküsünün olmasının yanı sıra, çevresel maruziyetler, mikrobiyotanın çeşitliliği, miktarı ve dengesinde meydana gelen değişikliklerin tetiklediği düşünülmektedir. Besin alerjilerin önlenmesi veya seyrinin hafifletilmesinde mikrobiyotanın gelecek vaat ettiği düşünülmektedir. Bu derlemede bağırsak mikrobiyotası ile besin alerjileri arasındaki ilişkiye yönelik bir literatür çalışması yapılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | July 29, 2021 |
Publication Date | November 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 27 |