COVID-19 pandemisinin başlangıcında birçok yetkili otorite tarafından SARS-CoV-2’nin gıdalar ve gıda ambalajlarıyla bulaştığına dair kanıt olmadığı bildirilmesine rağmen, gıda ve/veya gıdayla temasta olan madde ve malzemelerin enfeksiyonun yayılmasında herhangi bir etkiye sahip olup olmadığı konusundaki endişeler halen sürmektedir. Zaman zaman yapılan çeşitli açıklamalarda virüsün pazarlarda satılan canlı hayvanlar, donmuş ürünler (kırmızı et, tavuk, su ürünleri vb.) tarafından yayılmış olabileceği, gıda ambalajlarında ve işleme yüzeylerinde belirli bir süre canlı kalabileceği belirtilince, COVID-19 pandemisine özel gıda güvenliği uygulamaları ve önlemleri belirli aralıklarla güncellenmiştir. Bu makalede SARS-CoV-2’nin insanlara bulaşmasına sebep olabilecek gıdayla ilişkili faktörler, pandemiyle mücadelede COVID-19’a özgü hijyen ve sanitasyon önlemleri, etkili gıda güvenliği uygulamaları ve pandemi sürecinde söz konusu konularda gıda işletmelerinin ve gıda çalışanlarının rolü ile ilgili güncel bilimsel çalışmalardan bahsedilmeye çalışılmıştır.
Despite the fact that at the onset of the COVID-19 pandemic, many authorities reported that there was no evidence of SARS-CoV-2 being transmitted through foods and food packaging, concerns still remain as to whether food and/or food contact substances and materials have any effect on the spread of the infection. Food safety practices and precautions specific to the COVID-19 pandemic were updated certain intervals, when it was stated in various statements made from time to time that the virus may be spread by live animals sold in markets, frozen products (red meat, chicken, seafood, etc.), could remain alive on food packaging and processing surfaces for a certain period of time. In this article have been mentioned from current scientific studies on food-related factors that may cause SARS-CoV-2 to be transmitted to humans, COVID-19-specific hygiene and sanitation measures in combating the pandemic, effective food safety practices, and the role of food businesses and food workers in the aforementioned issues and in the pandemic process.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | July 29, 2021 |
Publication Date | November 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 27 |