Bu araştırmada su ürünleri yetiştiriciliği açısından çok önemli bir balık türü olan gökkuşağı alabalığı yemine %0, % 0,01, % 0,05, % 0,10 ve % 0,20 oranlarında bor ilave edilmiş ve 90 gün boyunca besleme yapılmıştır. Borik asit olarak ilave edilen borun, gökkuşağı alabalığının yağ asidi profili üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma başlangıcında yaklaşık 90 gram alabalıklar, 295 gram ağırlığa kadar beslenmiş ve hasat edilerek analize hazırlanmıştır. Balıkların filetoları çıkartıldıktan sonra balığın dorsal kısmında bulunan kaslar alınarak homojenize edilmiştir. Araştırmada balık kas dokusunun temel doymuş yağ asitlerini (DYA); laurik asit (C12:0), miristik asit (C14:0), palmitik asit (C16:0), margaric asit (C17:0), asit (C18:0), arachidic acid (C20:0) ve lignoceric asit (C24:0) oluşturmaktadır. Gökkuşağı alabalığı kas dokusunun temel tekli doymamış yağ asitlerini (TDYA); myristoleic acid (C14:1), palmitoleic acid (C16:1), oleic acid (C18: n9), vaccenic acid (C18:1 n7), eicosenoic acid (C20:1) ve erucic acid (C22:1n9) oluşturmuştur. Balıketinden ekstrakte edilen balık yağının temel çoklu doymamış yağ asitlerini (ÇDYA) ise; linoleic acid (C18:2 n6), α-linolenic acid (C18:3 n3), eicosadienoic acid (C20:2) arachidonic acid (C20:4 n6), eicosapentaenoic acid (C20:5 n3) ve docosahexaenoic acid C22:6 n3) oluşturmuştur. Araştırma sonucunda; en yüksek DYA ve TDYA oranı kontrol gurubunda görülürken en düşük DYA ve TDYA oranı en fazla bor uygulanan grupta görülmüştür. Balık yemlerine ilave edilen bor balıketinin ÇDYA oranlarında artış sağladığı görülmektedir. Yem kaynaklı borun yağ asidi profilini etkilediği sonucuna varılmıştır.
In this study, 0.00%, 0.01%, 0.05%, 0.10%, and 0.20% of boron were added to rainbow trout feed as a very important fish species in aquaculture. After 90 days of the feeding trial, effect of boron on fatty acid profile of rainbow trout were determined. During the feeding trial average approximately 90 g of rainbow trouts were fed up to average approximately 295 g, and then harvested. After the fish were filleted, their muscles in the dorsal part of the fish were removed and homogenized. Basic saturated fatty acids of fish muscle tissue were Lauric acid (C12:0), myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0), Margaric acid (C17:0), Stearic acid (C18:0), Arachidic acid (C20:0) and Lignoceric acid (C24:0) while essential monounsaturated fatty acids of muscle tissue were Myristoleic acid (C14:1), Palmitoleic acid (C16:1), Oleic acid (C18: n9), Vaccenic acid (C18:1 n7), Eicosenoic acid (C20:1) and Erucic acid (C22:1n9). The basic polyunsaturated fatty acids of our fish meat were Linoleic acid (C18:2 n6), α-Linolenic acid (C18:3 n3), eicosadienoic acid (C20:2) Arachidonic acid (C20:4 n6), Eicosapentaenoic acid (C20:5 n3) and Docosahexaenoic acid C22:6 n3). As a result, while the highest SFA and MUFA ratios were found in control group, the lowest SFA and MUFA ratios were observed in dietary boron groups. It has been observed that boron added to feeds increased the PUFA ratios of fish meat. It was concluded that feed-borne boron acid affected the fatty acid profile of fish meat.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 31 |