Amaç: Bu çalışmanın amacı, YouTube'daki diyabet ve beslenme ile ilgili videoların doğruluğunu ve kalitesini değerlendirmektir. Yöntem: "Diyabetik diyet" ve "şeker hastasının beslenmesi" anahtar kelimeleri kullanılarak YouTube'da arama yapılmış ve her bir anahtar kelime için ilk 100 video olmak üzere toplam 200 video analiz edilmiştir. Videoların popülaritesi, video güç indeksi (VPI) ve görüntüleme oranları kullanılarak hesaplanmıştır. Bu 200 videonun 32'si İngilizce olmayan videolar, 36'sı beslenme dışı videolar ve 38'i yinelenen videolardır. Bilgilerin kalitesi ve doğruluğu DISCERN puanı, Journal of the American Medical Association (JAMA) puanı, Global Kalite Puanı (GQS), kullanışlılık puanı ve yeni bir diyabetik diyet puanı (DDS) kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analiz için SPSS 20 kullanılmıştır. Sonuç: Hekim, diyetisyen, ticari ve hasta kaynaklı videolar DISCERN, GQS ve kullanışlılık puanlarında anlamlı farklılık göstermiştir (p<0.05). DISCERN, GQS ve kullanışlılık puanlarında, hekim kaynaklı videolar, ticari kaynaklı videolardan istatistiksel olarak daha yüksek puanlara sahiptir (.0125). Görüntüleme oranı ile video güç indeksi arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca izlenme sayısı ile DISCERN, JAMA, GQS, kullanışlılık puanı ve DDS arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunurken, beğeni sayısı ile video güç indeksleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur (p<0,001). Sonuç: YouTube'da diyabet hastaları için beslenme ile ilgili videoların kalite ve güvenilirlik açısından düşük kalitede olduğu görülmüştür.
YouTube Diyabetik Diyet Diyabetik Hastanın Beslenmesi Hasta Eğitimi Bilgilendirme Kaliteli Video
Background/Objectives: The purpose of this study was to evaluate the accuracy, and the quality of the information of the videos about diabetes and nutrition on YouTube. Subjects/Methods: Using the keywords "diabetic diet" and "nutrition of diabetic patient", a search was conducted on YouTube, and the first 100 videos for each keyword, 200 videos in total were analyzed. The popularity of the videos was calculated using the video power index (VPI) and view rates. Among these 200 videos, 32 were non-English videos, 36 were nonnutritional videos, and 38 were duplicate videos. The quality and the accuracy of the information was evaluated using the DISCERN score, the Journal of the American Medical Association (JAMA) score, the Global Quality Score (GQS), the usefulness score, and a novel diabetic diet score (DDS). SPSS 20 was used for statistical analysis. Results: Physician, dietitian, commercial, and patient-sourced videos differed significantly in DISCERN, GQS, and usefulness scores (p<0.05). In the DISCERN, GQS, and usefulness scores, physician sourced videos had statistically higher scores than commercial-sourced videos (.0125). A significant and positive correlation was found between view ratio and video power index. Besides, there was a statistically significant and positive correlation between the number of views and DISCERN, JAMA, GQS, usefulness score and DDS, while a positive correlation was found between number of likes and video strength indexes (p <0.001). Conclusions: It has been observed that videos on nutrition for diabetic patients on YouTube are of low quality in terms of quality and reliability.
YouTube Diabetic Diet Nutrition of Diabetic Patient Patient Education Information Quality Video
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 31 |