This research was conducted to examine the effects of dietary cold-pressed seed oils on growth, coloration and blood parameters in goldfish. A total of one-month-old 240 goldfish were used as the study material. The standard feed enriched with 5 different cold-pressed seed oils (fig, apricot, pomegranate, grape and plum) at a rate of 5% was given to the trial groups, while the control group was fed with the standard feed throughout the experiment. Groups were compared in terms of live weight, total length, specific growth rate (SGR), feed conversion rate (FCR), glucose, cholesterol and triglyceride values. Results showed that dietary seed oils improved the growth performance, feed utilization, coloration and decreased the blood glucose, cholesterol, and triglyceride levels. Seed oil-fed groups gained more weight compared to the control group (P<0.05). Remarkably fig and plum groups yielded higher SGR values (P<0.05). The glucose, cholesterol and triglyceride values in the fig group was found to be the lowest among all groups (P<0.05). Regarding the coloration, darker color shades were found in the pomegranate and fig groups. In conclusion, the use of dietary seed oils makes it possible to grow healthy and fast-growing fish in the desired color.
The authors sincerely acknowledge the Fisheries and Diseases Laboratory of the Faculty of Veterinary Medicine for their support and cooperation in the study.
Bu araştırma, soğuk sıkım meyve çekirdek yağlarının akvaryum balıklarında büyüme, renklenme ve kan parametreleri üzerindeki etkilerini incelemek için yapılmıştır. Çalışma materyali olarak 1 aylık toplam 240 Japon balığı kullanılmıştır. Deneme gruplarına çalışma boyunca beş farklı soğuk sıkım meyve çekirdek yağı (incir, kayısı, nar, üzüm ve erik) ile %5 oranında zenginleştirilmiş standart yem verilirken, kontrol grubuna deneme boyunca standart yem verilmiştir. Gruplar canlı ağırlık, toplam boy, spesifik büyüme oranı (SGR),yemden yararlanma oranı (FCR), glukoz, kolesterol ve trigliserit değerleri açısından karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, meyve çekirdeği yağlarının büyüme performansını, yem kullanımını, renklenmeyi iyileştirdiğini ve kan şekeri, kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürdüğünü göstermiştir. Meyve çekirdek yağı ile beslenen gruplar, kontrol grubuna göre daha fazla ağırlık kazanmıştır (P<0.05). Dikkat çekici şekilde incir ve erik grupları daha yüksek SGR değerlerine sahiptir (P<0.05). İncir grubundaki glukoz, kolesterol ve trigliserit değerleri tüm gruplar arasında en düşük olarak bulunmuştur (P<0.05). Renklenme açısından ise nar ve incir gruplarında daha koyu renk tonlarına rastlanmıştır. Sonuç olarak, meyve çekirdek yağlarının kullanılması sağlıklı ve hızlı büyüyen balıkların istenilen renkte yetiştirilmesini mümkün kılmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | October 2, 2022 |
Publication Date | November 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Issue: 41 |