Çay (Camellia sinensis) ülkemizde ve dünyada en popüler içeceklerden biridir. Bu araştırmanın amacı; Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olarak üretilen bazı çay marka ve çeşitlerinin, makro-mikro besin içeriğinin belirlenmesidir. Bu amaçla, 54 farklı siyah çay örneği toplanmıştır. Toplam azot ve Toplam besin elementi içerikleri nitrik-perklorik asitle yaş yakma sonucu edilen çözeltide belirlenmiştir.
Doğu Karadeniz yöresinde yaygın olarak tüketilen ve ülke çapında pazarlanan 54 çay örneğinin makro besin elementi analiz sonuçlarında; N içeriği %58 az, %42 yeterli; P % 4 az, %96 yeterli; K %7 az, %89 yeterli % 4 fazla; Ca % 2 az, %96 yeterli, %2 fazla; Mg %20 az, %80 yeterli düzeyde olduğu tespit edilmiştir
Mikro element analiz sonuçlarının besin elementi içeriği bakımından; Fe içeriği %2 az %5 yeterli, %93 fazla; Cu %91 az, %9 yeterli, Mn %2 az, %96 yeterli; B %62 az, %36 yeterli, %2 fazla; Zn %15 az, %78 yeterli, %7 fazla olduğu tespit edilmiştir.
Besin elementi kapsamlarının ( özellikle N ve B ) ideal düzeye gelip gelmediği düzenli toprak ve bitki analizleri ile kontrol ettikten sonra gübreleme ( toprağa / yaprağa) yapılmalıdır.
Atatürk Üniversitesi
BAP Projeleri : 6890 FYL-2018-6890
Bu tez çalışmasında Atatürk Üniversitesi BAP Projeleri konseptinde (Proje kodu; 6890 FYL-2018-6890) destek alınarak, DAYTAM merkezinde analizlerin yapılmasında emeği geçenlere ve Üniversitemize teşekkürü borç biliriz
Tea (Camellia sinensis) is one of the most popular beverages all over the World. The aim of this research was to determine content of macro-micro nutrients of tea leafs consumed widely in the Eastern Black Sea region and marketed to our country. For this purpose, 54 different marked of black tea which commonly consumed in Eastern Black Sea region were collected from local markets . Mineral nutrient contents of tea leafs of mineral contents were determined in laboratuary conditions.
In the macro nutrient analysis results of 54 tea samples, which are widely consumed in the Eastern Black Sea region and marketed throughout the country ; N content 58% low, 42% sufficient; P 4% low, 96% sufficient; K 7% low, 89% sufficient, 4% more; Ca 2% low, 96% sufficient, 2% more; Mg was found to be 20% low and 80% sufficient .
In the content of micro element analysis results of 54 tea samples ; Fe content 2% low, 5% sufficient, 93% more; Cu 91% low, 9% sufficient, Mn 2% low, 96% sufficient; B 62% low, 36% sufficient, 2% more; It was determined that Zn was 15% low, 78% sufficient, 7% more. After checking with regular soil and plant analyzes whether the nutrient content (especially N and B) is at the ideal level, fertilizer (soil / leaf) should be applied.
BAP Projeleri : 6890 FYL-2018-6890
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | BAP Projeleri : 6890 FYL-2018-6890 |
Early Pub Date | May 3, 2023 |
Publication Date | April 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Issue: 50 |