Besin ve beslenme güvenliğine, sağlıklı yaşama katkıda bulunan, çevresel etkileri düşük beslenme olarak tanımlanan sürdürülebilir beslenme ile ilgili farkındalığın geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin sürdürülebilir beslenme konusundaki bilgi, tutum ve davranışları değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı, kesitsel tipteki araştırma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören 342 gönüllü öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Anket Formu aracılığıyla gerekli yazılı izinler alındıktan sonra 1 Kasım - 1 Aralık 2022 tarihleri arasında öğrencilerden çevrimiçi olarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde IBM Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 22.0 programı kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar için sayı-yüzde dağılımı, aritmetik ortalama ve ki kare testi uygulanmıştır. Çalışmaya katılan katılımcıların %92,4’ü kadın, %7,6’sı erkektir. Kadın katılımcıların %15,5’i (49 kişi) ve erkeklerin %3,8’i (1 kişi) zayıftır. Normal BKİ’ ye sahip toplam katılımcı sayısı %67,8 (232 kişi) iken kadınların %66,1’ i (209 kişi) ve erkeklerin %88,5’i (23 kişi) normal BKİ aralığındadır. Kadın katılımcıların sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme davranışları ortalama ölçek puanı 117,4±1,4 iken erkek katılımcılarınki 118,8±5,5’tir. Katılımcıların cinsiyet, okunan sınıf-bölüm, nerede ve kiminle yaşadığı, gelir düzeyi, tanılı bir hastalığı olup olmama durumu, alkol kullanımı, gün içerisinde tükettiği öğün sayısı ve beden kütle indeksi ile sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme davranışları ortalama ölçek puanı arasında istatiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sigara kullanmayan katılımcıların sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme davranışları ortalama puanı kullanan katılımcılara göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak; sürdürülebilir, sağlıklı beslenme kavramlarının son zamanlarda dikkat çeken bir konu olması sebebiyle ilişkili olduğu alt başlıkların ve faktörlerin belirlenmesi farkındalığın artırılması açısından önem taşır.
Yok
Yok
Verilerin analizi kısmında desteklerini esirgemeyen Dr. Öğr. Üyesi Halime AYDEMİR ve Öğr. Gör. Muhammed KÖSTEKÇİ’ye teşekkür ederiz.
Areas of great importance in the general dimensions of sustainable nutrition, defined as nutrition with low stimulation effects, distributed to food and nutrition security, healthy living. This scope evaluated the knowledge, attitudes and behaviors of university students on sustainable nutrition. The descriptive, cross-sectional study was carried out by adding on 342 people studying at Kırşehir Ahi Evran University, Faculty of Health Sciences. The research data were collected online from the children between November 1 and December 1, 2022 after the necessary written permissions were obtained through the Questionnaire Form. The IBM Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 22.0 program was used in the analysis of data increment. In the analysis of the study, number-percentage distribution, arithmetic mean and chi-square test were applied for the elongation methods. 92.4% of the managers participating in the study were female and 7.6% were male. 15.5% (49 people) of female managers and 3.8% (1 person) of guidance are weak. While the total number of people with normal BMI is 67.8% (232 people), 66.1% (209 people) of women and 88.5% (23 people) of configurations are in the normal BMI range. While the mean score of sustainable and healthy nutrition rates for women is 117.4±1.4, it is 118.8±5.5 for male managers. There is a statistically significant difference between the participants' gender, class-department, where and where they live, income level, whether they have a diagnosed health status, alcohol use, number of meals consumed during the day and body mass index, and sustainable and healthy nutrition comprehensive average scale scores. was not found (p>0.05). The average of sustainable and healthy nutrition resulting from smoking was found to be higher than the person who used it (p<0.05). In conclusion; The fact that the principles of sustainable, healthy nutrition have been a remarkable topic lately, are important for passengers, their infrastructure and fiber determination.
Yok
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | Yok |
Early Pub Date | December 28, 2023 |
Publication Date | December 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Issue: 52 |