Bu çalışmada, 4 mm
kalınlıklarındaki ayva dilimlerinin laboratuvar tipi bantlı mikrodalga kurutucudaki kuruma
davranışları incelenmiştir. Farklı mikrodalga güçlerinin (2000 ve
2800W) ve farklı bant hızlarının (0,175, 0,210 ve 0,245 m/dk) kuruma süresi,
renk değişimi ve enerji tüketim değerleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ürünlerin, kurutmanın belirli bir
anındaki nem içeriğini belirlemek amacıyla Newton, Page, Henderson ve Pabis, Geometric,
Wang ve Singh, kuruma modelleri birbiri ile karşılaştırılmıştır. Bu modellerin performansları gözlemlenen ve tahmini nem oranları arasında korelasyon katsayısı değeri (r), tahmini standart hatası (es)
ve kalanların kareleri toplamına (
) göre karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre tüm kuruma
şartları için Page Modelinin, ürünlerin kuruma davranışını diğerlerinden daha iyi açıkladığı belirlenmiştir. Ayrıca 4 mm kalınlığındaki ayva
dilimlerinin %11,05±1 (y.b.) seviyelerine kadar kurutulması için gerekli süre
ve sistemin elektrik enerjisi tüketimi değerleri bakımından en uygun sonuçları
yine, 2800 W mikrodalga gücünde ve 0,175 m/dk bant hızında yapılan kurutma
işlemi verdiği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2016 |
Submission Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 3 |