Objective: We aimed to
evaluate the demographical and clinical variations and treatment and
complications of the patients admitted to emergency department with mushroom
intoxication.
Materials and Methods:
This is a retrospective study. Patients admitted to the emergency room with
symptoms after eating mushrooms, included into the study. Patients with missed
data, and patients younger than 18 years were excluded. Statistical analysis
was performed using the Statistical Package for the Social Sciences version
16.0.
Results: 114
patients were included in the study. %58.8 of the cases are female and %41.2 of
the cases are male. It was found out that the patients in the 65 of the cases
(%57) had applied to the hospital during the autumn months. 38 patients refused
treatment. Hemodialysis
was performed in 28 (36.8%) of 76 patients who accepted treatment.
Only one patient (0.9%) died during hospitalization.
Conclusion: Mushroom poisoning is an important health problem in our country.
Informing the public is essential in preventing poisoning.
Amaç: Acil servise mantar zehirlenmesi ile başvuran hastaların demografik ve klinik özelliklerini, tedavilerini ve komplikasyonlarını değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif olarak planlanmıştır. Mantar yedikten sonra başlayan semptomları olan ve acil servise başvuran hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. 18 yaşından küçük hastalar ve verilerine ulaşılamayanlar çalışma dışı bırakıldı.
Bulgular: Çalışmaya 114 hasta dahil edildi. Olguların% 58,8’i kadın, % 41,2’si erkekti. Hastaların 65’inin (% 57) sonbahar aylarında hastaneye başvurdukları tespit edildi. 38 hasta tedaviyi reddetti. Tedavi alan 76 hastanın 28’ine (% 36.8) hemodiyaliz yapıldı. Sadece bir hasta (% 0.9) hastanede yatış sırasında öldü.
Sonuç: Mantar zehirlenmesi ülkemizde önemli bir sağlık sorunudur. Zehirlenmeyi önlemede halkı bilgilendirmek önemlidir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Toxicology, Emergency Medicine |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | July 17, 2019 |
Submission Date | May 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 2 |